Filtrovat

ARCHIV RUBRIKY:

Nezařazené

05.04.2011 | 04:37

Sortiment mangoldu z pohledu vybraných nutričních složek

Mangold se v České republice pěstuje pouze okrajově, ačkoliv například v Německu se jedná o komerčně rozšířenou zeleninu. V polních pokusech bylo hodnoceno 12 odrůd mangoldu zahradního na obsah draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku a na zastoupení vitamínu C. Obsah vitamínu C byl v listech a řapících průměrně 307 a 72 mg/kg, obsah draslíku 4198 a 4848 mg, sodíku 2101 a 966 mg, vápníku 481 a 310 mg a hořčíku 361 a 113 mg/kg – vždy v listech a v řapících. Z uvedeného vyplynul rozdíl mezi zastoupením těchto látek mezi listy a řapíky. Obsah sledovaných složek byl ve všech případech závislý na odrůdě, naopak se neprojevil významnější vliv pěstebního ročníku. Abstract Swiss chard is in the Czech Republic grown marginally; however in Germany it is commercially much important vegetable, for instance. Altogether 12 cultivars of Swiss chard were evaluated in the field experiments on the content of potassium, calcium, magnesium, sodium and vitamin C. Mean content of vitamin C in leaves and stalks was 307 and 72 mg/kg f.m., content of potassium was 4198 and 4848 mg/kg f.m., calcium 481 and 310 mg/kg f.m., magnesium 361 and 113 mg/kg f.m., sodium 2101 and 966 mg/kg f.m. for leaves and stalks. Results confirmed difference between contents of these compounds in whole leaves and stalks. Nutritional value was in all cases significantly different among cultivars, but no effect of growing season was found.
Kategorie: 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down