
Agrolaboratoř Střední vinařské školy Valtice organizuje výcvik a výběr degustátorů dle zákona č. 321/2004 Sb. a vyhlášky č. 323/2004 Sb., senzorické zkoušky I. stupně dle ČSN ISO 8586-1 pod záštitou Ministerstva zemědělství.
Posuzovatelé, kteří provádějí hodnocení jakosti potravin, mají splňovat podmínky zaručující jejich dostatečné předpoklady pro vykonávání hodnocení. Proto jsou povinni podrobit se senzorickým zkouškám (dle směrnice pro výcvik a výběr posuzovatelů pro senzorickou analýzu ČSN ISO 8586-1). Je třeba potvrdit schopnost rozpoznání a vnímání základních chutí a pachů, schopnost barevného vidění. Tyto zkoušky nabízí Střední vinařská škola Valtice v potřebném rozsahu.
Žadatelé si prakticky procvičí své senzorické schopnosti a paměti v posuzování vzorků během deseti zkoušek, které mají klíčové organoleptické charakteristiky k získání a prohloubení základní úrovně znalostí z oblasti senzorické analýzy před následující zkouškou 1. stupně výběru hodnotitelů.
Výběr je určen pro pracovníky v potravinářství, vinařství, pivovarnictví, kavárenství, výrobci medu a široká veřejnost milovníků vína apod. Na základě úspěšného výsledku ve výběru 1.stupně mohou absolventi navázat na 2. stupeň – Výcvik a výběr odborných senzorických posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN EN ISO 8586 – konaném v Národním vinařském centru.
Termín: 1. 2. 2024, kapacita je 14 účastníků.*
Přihláška ke stažení zde
Zdroj: SVŠ Valtice
