Potravinářství, medicína i čištění vody. Vědci prezentují možné využití mikrořas
Inovativní možnosti využití mikrořas prezentují vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Na podzimní výstavě Flora Olomouc 2024 představili bioreaktor, který umožňuje čištění odpadních vod. Podobná technologie se už uplatnila i v praxi, zatím ale pouze v zahraničí.
Bioreaktor využívající mikrořasy k čištění odpadních vod se dá využít například v průmyslových nebo komunálních čističkách. „Má široký potenciál využití v oblastech, kde je potřeba efektivně čistit vodu a odstraňovat nadbytečné živiny a znečišťující látky. Systém dokáže účinně snižovat koncentrace živin, jako jsou dusík a fosfor, které jsou hlavními příčinami eutrofizace vodních ekosystémů,“ říká výzkumník Pavel Chaloupský, který se využitím mikrořas k čištění vody zabývá.
Od čištění až po hnojivo
Mikrořasy čistí odpadní vodu díky své schopnosti využívání živin, které se ve vodě nacházejí. Bioreaktor funguje tak, že napodobuje přirozené prostředí. Znečištěná voda obsahující živiny, jako jsou dusík a fosfor, proudí přes biofilm tvořený vláknitými řasami. Tím vzniká prostředí pro růst mikrořas, bakterií a hub. „Jak voda proudí po tomto povrchu, organismy se na něm uchytí a začnou růst. Během růstu tyto organismy absorbují živiny a znečišťující látky z vody, což vede k jejímu postupnému čištění,“ vysvětluje Chaloupský. Mikrořasy navíc díky fotosyntéze produkují kyslík. Poté, co narostou na dostatečnou úroveň, stává se z nich biomasa, která se sklízí a dále se dá využít třeba jako hnojivo.
Mikrořasy se přirozeně vyskytují v přírodě. „Jsou přítomny ve vodních ekosystémech, například v jezerech, řekách, mořích nebo i malých vodních nádržích, ale třeba i v půdě. Tvoří základ potravního řetězce a jsou zásadní pro zdraví vodních organismů, které na nich závisí,“ doplňuje Chaloupský.
Mikrořasy mají využití i v dalších oblastech. Tyto organismy totiž produkují látky s antioxidačními a imunostimulačními vlastnostmi. Uplatní se tak třeba ve farmaceutickém průmyslu. Rody Spirulina či Chlorella se navíc už běžně pěstují pro lidskou spotřebu. Jsou totiž bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály, které podporují imunitu. Jsou tak třeba součástí funkčních potravin a nápojů.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!