16.11.2023 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Farma je otevřená příležitostem

Farmu Jednorožec najdete u osady Roblín v Praze-západ na samé hranici Českého krasu. Založil ji před zhruba dvaceti lety Vladimír Šabata, který tu donedávna pěstoval zeleninu a ovoce, choval ovce, z jejichž mléka zpracovával farmářské potraviny, vysadil tu les a rychlerostoucí dřeviny. S Farmářskou školou se v loňském roce dohodl na pronájmu své farmy, které předal 1. února 2023 klíče.

Farma vznikla za přispění Asociace místních potravinových iniciativ (AMPI) a pod projektem Farmářské školy, kde bude zastávat roli demonstrační farmy pro nově založenou vyšší odbornou školu. Farma Jednorožec jde nyní svou vlastní cestou, ale do určité míry spolupracuje s původním majitelem. Farma prochází dvouletým přechodným obdobím ekologického zemědělství a je otevřená příležitostem, aby se tu studenti mohli naučit nejrozličnějším možnostem farmaření. Na Farmě Jednorožec pracuje asi pět lidí a od letošního září také studenti Farmářské školy.

Zeleninu pěstují pro KPZ

Jedním ze zaměstnanců a současně studentem Farmářské školy je Benjamin Žiak. Původně pracoval jako překladatel, nyní se intenzivně věnuje pěstování zeleniny a je na farmě vedoucím její produkce. V současnosti se tu zhruba na 6000 m2 pěstuje zelenina na záhonech i ve fóliovnících. Jsou zde těžké jílovité půdy s vápencovým podložím. „Plochu se snažíme využívat co nejintenzivněji, například ve fóliovnících jsme pěstovali rajčata, okurky, papriky, salát, špenát a další listovou zeleninu. Snažíme se mít co nejširší sortiment zeleniny, letos jsme pěstovali kolem padesáti druhů včetně chřestu, červené řepy a dalších druhů kořenové zeleniny, cibuli, dýně aj. Nepěstujeme jen brambory,“ vysvětlil B. Žiak. Zeleninu pěstují systémem permanentních vyvýšených záhonů, které vytváří pomocí dvoukolového traktoru, ostatní práce je ruční. V letošní suché sezóně se neobešli bez kapkové závlahy, která již byla v areálu zavedena předchozím majitelem. Zdrojem vody je studna, z níž vodu přečerpávají do nádrže a poté ji samospádem rozvádí do závlahových hadic. Na záhony aplikují kompost z nedaleké kompostárny, do budoucna plánují využití vlastního hnojiště. Aby se zbavili vytrvalých plevelů, jednoduše překryjí záhon černou fólií a díky vysoké teplotě vlivem slunečního záření pod fólií plevele uhynou. Poté na záhonu založí další kulturu. Biologické prostředky na ochranu rostlin používají jen pokud je to již nevyhnutelné. Největší problém letos měli na farmě se slimáky, nakonec si pořídili pro jejich eliminaci osm indických běžců. S hlodavci si poradí místní kočka. Po celém obvodu farmy rostou ořešáky, v ovocném sadu je pestrý sortiment ovocných dřevin jako jabloně, hrušně, meruňky, švestky, broskvoně, višně, třešně, rybízy, angrešty, muchovníky, maliníky a ostružiníky.

Zeleninu dodávají do Prahy formou KPZ (komunitou podporované zemědělství) a také ji sdílí s dalšími farmami, např. s Country Life Farm. Pro KPZ dodávají zeleninu v sezóně pro 70 až 80 předplatitelů bedýnek týdně. „Odběratelská skupina nás osloví, my jim zeleninu dovezeme v dohodnutém množství, které se rozpočítává na celou sezónu,“ vysvětlil. Tašky se zeleninou mohou po dohodě nabalit sami. Součástí bedýnky jsou také bylinky jako šalvěj, levandule, máta, estragon aj. Zeleninu sklízí jednou týdně pro úterní rozvoz.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down