Inovace v produkci zelenin na dosah robotické ruky
Zdánlivě neměnné zahradnické a zemědělské činnosti prochází v posledních desetiletích hlubokou revolucí. Díky moderním technologiím a inovativním přístupům se zemědělství mění v dynamický obor. Mechanizace, automatizace, využití hnojiv a pesticidů, a pokročilé techniky šlechtění rostlin značně zvyšují produktivitu.
Stále se objevují nové možnosti pro zlepšení a propojování dříve oddělených oborů. Tyto inovace transformují způsoby pěstování potravin a způsob, jakým hodnotíme vliv zemědělství na životní prostředí.
Aktuální stav i očekávaný vývoj pěstování zeleniny v České republice naznačují, že země postupně ztrácí svou soběstačnost. Tento trend se například v loňském roce projevil "cibulovou krizí". Na druhé straně došlo k relativní stabilizaci ploch určených pro zemědělství, a díky příznivým klimatickým podmínkám byly výnosy za rok 2023 považovány za dobré. Současně je patrný vzrůstající zájem mladých zemědělců o návrat k pěstování a o samozásobitelství. Rovněž se zvyšuje podpora pro výrobu bezpečných a zdravých potravin z domácí produkce.
Přesné zemědělství
Automatizace, často spojovaná s konceptem „chytrého zemědělství“, představuje soubor technologií, které zvyšují efektivitu provozů tím, že automatizují procesy produkce plodin. Ačkoliv tyto technologie mohou být relativně drahé a nové, stále více zemědělských podniků začíná integrovat automatizaci do svých procesů. Primárním cílem je eliminovat monotónní, opakující se nebo fyzicky náročné úkony.
Automatizace se zaměřuje zejména na programování strojů, přesnost a kvalitu práce, dodržování stanovených limitů, chytrou selekci a bezpečnost provozu. Obsluha definuje parametry programování a má roli kontroly kvality výstupu. Není vázána po dobu provádění operace a automatizace jí umožňuje vykonávat i další úkoly nad rámec běžné práce.
Typickým příkladem jsou kontrolní a zabezpečovací funkce strojů, které automatizace přebírá. Tím se předejde nestandardní produkci, nadměrnému opotřebení stroje přetěžováním nebo plýtvání zdroji při špatném nastavení. Jakákoli odchylka mimo povolené limity je okamžitě detekována a stroj na ni reaguje svým přenastavením.
Celý text článku nalezete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 5/2024*
Text a foto: Ing. Vladimír Mašán, Ph.D.,Ing. Vojtěch Ferby,Ing. Vlastimil Slaný, Ph.D.,Mendelova univerzita v Brně
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!