Minerální látky v krajových odrůdách jabloní

Jablka jsou dnes nejpěstovanějším jádrovým ovocem v Evropě. U plodů se cení zejména chuť, další potravinářská využitelnost a samozřejmě všechny ostatní vlastnosti, které mají vliv na prodejnost plodů. Důležitá je schopnost snášet transport a skladovací podmínky. V Evropě najdeme desítky nejrůznějších odrůd jabloní, z nichž jen některé byly v minulosti dále cíleně šlechtěny (Radicato a kol., 1995).

V souvislosti s intenzifikací zemědělství došlo v posledním století k rozvoji pěstování a šlechtění jen několika vybraných, dnes komerčně využívaných odrůd jabloní. Desítky dalších se dostaly na okraj zájmu a jejich výskyt je často lokalizován pouze v místech jejich původního pěstování (Goland a Bauer, 2004).
Genetická rozmanitost odrůd jabloní je přitom unikátním a nenahraditelným bohatstvím. Právě jedinečnost genetického základu ve vztahu k nutričním vlastnostem, dnes již téměř zapomenutých a někdy již jen místně rozšířených odrůd, je důvodem pro jejich popularizaci (Tóth a kol., 2004). Dalšímu šíření krajových odrůd brání zejména fakt, že nemají takové chuťové a technologické parametry jako cíleně šlechtěné odrůdy, i když místní význam může být značný (Kuhn a kol., 2003). Krajové odrůdy jsou bohatým zdrojem geneticky podmíněných vlastností – odolnosti chorobám, ale také u některých odrůd zatím nepopsaných možností potenciálního technologického využití a specifických chuťových vlastností (Monschein a kol., 2006). Krajové odrůdy jsou dobře přizpůsobeny místním klimatickým podmínkám (Melounová a kol., 2004), i když je třeba vzít v úvahu rozdíly v chemickém složení vlivem ročníku a lokality (Little a Tailor, 1981). Všeobecně se však rozdíly v obsahu jednotlivých chemických sloučenin u jednotlivých odrůd mění málo a jde o genetickou unikátnost každé z nich (Goland a Bauer, 2004).

Celý text článku naleznete v tištěné formě časopisu Zahradnictví č. 2/2010.

Text  Ing. Otakar Rop, Ph.D., Ing. Jiří Mlček, Ph.D., Ing. Jana Růžičková, Ph.D., Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Foto převzato z publikace Tetera, Václav. Ovoce Bílých Karpat. 1. vyd.

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *