04.09.2017 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Změny kvalitativních parametrů jablek skladovaných v podmínkách ULO

V průběhu skladovací sezóny 2016–2017 probíhal ve VŠÚO Holovousy pokus hodnotící změny kvalitativních parametrů u vybraných odrůd jablek skladovaných v podmínkách ULO. Cílem pokusu bylo zjistit vliv posklizňového ošetření přípravky FruitSmart a SmartFresh (1–MCP).

Práce byla zaměřena na prověření prodloužení skladovatelnosti a konzumního období tří vybraných odrůd jablek 'Rubinola', 'Red Jonaprince' a 'Topaz'. Plody pokusných variant byly před skladováním ošetřeny 24 hodinovou aplikací přípravků FruitSmart a SmartFresh (1–MCP), které u plodů inhibují účinky a produkci etylenu. Celkový pozitivní efekt aplikace na omezení poklesu kvality plodů během jejich skladování byl zaznamenán u všech hodnocených odrůd. Aplikace přípravků FruitSmart a SmartFresh měla výrazný vliv na zachování pevnosti dužniny plodů a významné prodloužení skladovatelnosti. Z pokusu také vyplývá, že posklizňovým ošetřením plodů oběma přípravky lze dosáhnout srovnatelné výsledky a oba pak významně prodlužují skladovatelnost plodů.

Text a foto

Ing. Ivana Pištěková, Ing. Lubor Zelený, VŠÚO Holovousy, s. r. o.

 Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 9/2017

Článek byl odborně recenzován.

Poděkování

Při výzkumu bylo využito infrastruktury projektu LO1608. 

Použitá literatura je k dispozici u autorů.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down