28.11.2016 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zelináři v Maďarsku i na Slovensku – III. díl

Letos začátkem srpna zavítala skupina tuzemských pěstitelů zeleniny do Maďarska a na Slovensko, aby zde načerpala inspiraci od svých kolegů. Ve třetím závěrečném dílu se vypravíme ke slovenským kolegům, pěstitelům rajčat, paprik i melounů.

Na hranici mezi Slovenskem a Maďarskem, ovšem již na slovenské straně, jsme navštívili Firmu Fruitland s. r. o. Společnost nám představil Ladislav Hajaš – hlavní agronom společnosti. Firma má na Slovensku čtyři skleníkové provozy. Všechny jsou vytápěny pomocí geotermálního vrtu (80 %) a záložní kotelnou na plyn a tepelným čerpadlem (20 %). S pěstováním rajčat začali na ploše 1,5 ha, pak provoz rozšířili o 4,5 ha, letos mají 15 ha a stále staví a přestavují staré skleníky. Dále mají 3 ha fóliových krytů na okurky.

Polovina rostlin jsou klasická rajčata a polovina speciality – žlutá, oranžová cherry, mini cherry. Celkem pěstují 13 odrůd. Při výběru odrůd kladou důraz zejména na chuť a cukernatost. Běžné odrůdy mají cukernatost 4, jejich odrůdy mají 20. Veškerou produkci prodají na Slovensku. Slováci mají o tuzemská rajčata stále větší a větší zájem. Všechna rajčata jsou sbírána červená. Koktejlové odrůdy mají výnos 40 kg/m2 a prodávají se za 2 eura, vijanová mají výnos 60 kg/m2 a prodají se za cenu 0,8 eura/kg. Ochrana je z 95 % biologická. Na houbové choroby je nutné použít chemii. Opilování zajišťují čmeláci.

Ing. Radovan Tůma,

tajemník Zelinářské unie Čech a Moravy

Celý text článku naleznete v časopisu Zahradnictví č. 12/2016.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down