Výsledná hlášení sklizně ovoce potvrdila předchozí nízké odhady
Výsledná sklizeň ovoce k 15. 12. 2024 v případě jabloní činí 36 040 tun, což je 32 % pětiletého průměru sklizně tohoto hlavního ovocného druhu. Na výrazném poklesu sklizně jablek se podepsalo teplé jarní počasí následované jarními mrazy, které způsobily poškození květů a plůdků.
Výrazné poškození zaznamenaly i hrušně, jejichž úroda činí v letošním roce přibližně 5603 tun, což je 77 % pětiletého průměru sklizně tohoto druhu. U hrušní konečnou sklizeň pozitivně ovlivnil dostatek srážek, dlouhý teplý podzim a partenokarpický vývoj plodů u odrůdy Konference. Hlavní produkční oblast hrušní představuje v letošním roce Olomoucký kraj, kde se sklidily téměř dvě pětiny produkce.
Propad u peckovin
Nejhůře dopadly třešně, kterých se sklidilo 254 t, což je 17 % pětiletého průměru a višně, kterých bylo 1342 tun, což je 28 % pětiletého průměru. Výrazně byly poškozeny i další peckoviny. Meruněk se sklidilo 63 % pětiletého průměru a broskví 66 % pětiletého průměru. Oproti jiným rokům s mrazovým poškozením se u teplomilného ovoce situace otočila a sklizeň zachraňovala jižní Morava. Slivoní se urodilo 3270 t, což činí 40 % pětiletého průměru a nejvyšší sklizeň byla opět na jižní Moravě.
V Čechách byly mrazy devastující
Mrazivé počasí mělo výrazně negativní dopad na úrodu, přičemž nejvíce postižené byly Čechy. Zde došlo k citelnému propadu sklizně. Na Moravě byla situace smíšená. V některých lokalitách se úroda udržela na normální úrovni, jinde mráz zničil veškeré plody. Dalším problémem bylo znehodnocení nasazených plodů na stromech. Většina z nich byla poškozena mrazem, což ovlivnilo jejich velikost a vzhled a znemožnilo tak prodej jako stolního ovoce. Plody, které se podařilo sklidit v uspokojivém zdravotním stavu, byly následně určeny k průmyslovému zpracování.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!