Výsledná hlášení sklizně ovoce potvrdila předchozí nízké odhady

Výsledná sklizeň ovoce k 15. 12. 2024 v případě jabloní činí 36 040 tun, což je 32 % pětiletého průměru sklizně tohoto hlavního ovocného druhu. Na výrazném poklesu sklizně jablek se podepsalo teplé jarní počasí následované jarními mrazy, které způsobily poškození květů a plůdků.

Výrazné poškození zaznamenaly i hrušně, jejichž úroda činí v letošním roce přibližně 5603 tun, což je 77 % pětiletého průměru sklizně tohoto druhu. U hrušní konečnou sklizeň pozitivně ovlivnil dostatek srážek, dlouhý teplý podzim a partenokarpický vývoj plodů u odrůdy Konference. Hlavní produkční oblast hrušní představuje v letošním roce Olomoucký kraj, kde se sklidily téměř dvě pětiny produkce.

Propad u peckovin

Nejhůře dopadly třešně, kterých se sklidilo 254 t, což je 17 % pětiletého průměru a višně, kterých bylo 1342 tun, což je 28 % pětiletého průměru. Výrazně byly poškozeny i další peckoviny. Meruněk se sklidilo 63 % pětiletého průměru a broskví 66 % pětiletého průměru. Oproti jiným rokům s mrazovým poškozením se u teplomilného ovoce situace otočila a sklizeň zachraňovala jižní Morava. Slivoní se urodilo 3270 t, což činí 40 % pětiletého průměru a nejvyšší sklizeň byla opět na jižní Moravě.

V Čechách byly mrazy devastující

Mrazivé počasí mělo výrazně negativní dopad na úrodu, přičemž nejvíce postižené byly Čechy. Zde došlo k citelnému propadu sklizně. Na Moravě byla situace smíšená. V některých lokalitách se úroda udržela na normální úrovni, jinde mráz zničil veškeré plody. Dalším problémem bylo znehodnocení nasazených plodů na stromech. Většina z nich byla poškozena mrazem, což ovlivnilo jejich velikost a vzhled a znemožnilo tak prodej jako stolního ovoce. Plody, které se podařilo sklidit v uspokojivém zdravotním stavu, byly následně určeny k průmyslovému zpracování.*

Zdroj: ÚKZÚZ

Úvodní ilustrační foto: Daniela Urešová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down