Vliv pratotechniky na kvalitu trávníků

Jednotlivé druhy trávníků se liší v nárocích na péči. Mezi nejnáročnější patří okrasné trávníky a sportovní trávníky. Náročné jsou již na způsob založení, ale požadavky se nesnižují ani v dalších letech. Nezbytná je závlaha, hnojení, aerifikace, vertikutace, často se využívají herbicidy. Úroveň pratotechniky u trávníků pěstovaných na zahradách a v parcích bude odvislá od míry zátěže a také od druhové skladby.
Nejčastěji se pro tyto užitkové trávníky využívá směsi jílku vytrvalého, lipnice luční a kostřavy červené. V závislosti na stanovištních podmínkách může být součásti směsi také kostřava rákosovitá, kostřava ovčí nebo psineček tenký. Oblíbené jsou také bylinné trávníky tvořené nejenom travami, ale také různými druhy bylin a jetelovin.

Pravidelné sečení trávníku je nezbytným předpokladem pro udržení požadované kvality. V teplejších regionech je možné první sečení již v březnu, kdy mohou přerůstat vrcholky trav. Pravidelné sečení začíná v dubnu a v závislosti na vláhových podmínkách se postupně zintenzivní až na dvě seče týdně. V průběhu celého roku platí zásada, že výška trávníku by se neměla snížit o více než třetinu. Pokud trávník přeroste, tak je nezbytné výšku postupně snižovat. Při prvním sečení se v tomto případě posečou pouze vrcholky trav.

Pravidelným sečením můžeme oslabit plevelné druhy. Hráběmi je možné nadzvednout výhonky, stonky a listy plevelů a umožnit jejich lepší posečení.

Pro sečení trávníků se využívají rotační nebo vřetenové sekačky. Vřetenové sekačky jsou vhodnější pro nízko a pravidelně sečené trávníky. Na rozdíl od rotačních nejsou vhodné pro přerůstající trávník. Vřetenová sekačka trávník stříhá mezi sérií mobilních ostří a na spodní straně fixovaným protiostřím. Počet ostří a rychlost rotace ovlivní kvalitu střihu.

Text a foto

doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D.,

Ústav výživy zvířat a pícninářství,

Mendelova univerzita v Brně

Celý článek naleznete na stránkách časopisu Zahradnictví č. 4/2016.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down