
Vytrvat a nevzdávat se platí ve vinařství více než kdy dřív. Důkazem je THAYA vinařství, které svou čtvrtou účast v prestižní oborové soutěži Vinařství roku 2023 a Umění vína proměnilo v triumf. Stalo se tak čtrnáctým absolutním vítězem a nejlepším vinařstvím loňského roku, když zároveň zvítězilo i v kategorii střední vinařství. Mezi malými vinařstvími uspělo vinařství Válka a mezi velkými vinařství Štěpán Maňák.
THAYA vinařství sídlí v obci Havraníky nedaleko Znojma, kde si vybudovalo moderní areál. Jeho základní filozofií je respekt k přírodě a úcta k regionu, což koneckonců potvrzuje i název vinařství, který v němčině znamená řeku Dyji. Poprvé se vinařství soutěže zúčastnilo v roce 2020, v roce 2021 se jejich hlavní enolog Ing. Jakub Smrčka stal Enologem roku, v roce 2022 vinařství vyhrálo kategorii středních vinařství, aby teď dosáhlo na titul nejvyšší, tedy se stalo vinařstvím roku a zároveň, stejně jako v loňském roce, vítězem kategorie střední vinařství.
„Vedeme vinařství s respektem k přírodě̌, s důrazem na kvalitní surovinu, tedy hrozen, a s úctou k regionu a toto je další důkaz, že to děláme dobře. Budeme v tom takto nadále pokračovat, určitě nechceme usnout, protože konkurence, což jsou ale vlastně kamarádi z ostatních vinařství, je obrovsky silná. Celý náš obor letí raketovým tempem kupředu,“ sdělil Ing. Jakub Smrčka, enolog THAYA vinařství. „Jsem také rád, jak výraznou stopu v letošním ročníku soutěže zanechalo Znojemsko i díky ocenění pana Vajčnera, u kterého jsem ve Znovínu Znojmo svou kariéru začínal. Znojemsko bylo zpočátku možná trochu takové ospalé, ale teď turisticky i vinařsky ohromně roste a má obrovský potenciál do budoucna,“ dodal.
Kategorii malé vinařství ovládlo vinařství Válka, nejstarší bio organické rodinné vinařství na Moravě, sídlící v Nosislavi nedaleko Hustopečí. V kategorii velké vinařství pak získalo prvenství vinařství Štěpán Maňák z Žádovic na Hodonínsku. Také rodinné vinařství, které ale na Slovácku vyrostlo ve velké a úspěšné vinařství, které nedávno otevřelo moderní reprezentační prostory.*
Zdroj: Svaz vinařů ČR

