V předložené práci jsou hodnoceny tři odrůdy hlávkového zelí v období sklizně a ve dvou časových termínech chladírenského skladování. Vyzrálé hlávky dosáhly hustoty v rozmezí 0,85 až 0,97 kg/l. Po 107 dnech skladování se projevil průkazný rozdíl ve zdravotním stavu mezi všemi testovanými odrůdami.
Nejhorší zdravotní stav vykázala odrůda ´Oklahoma´, lepší zdravotní stav měla odrůda ´Rivera´. Nejlepší zdravotní stav vykázala odrůda ´Zerlina´. Hlávky na povrchu velkoobjemové bedny měly průkazně lepší zdravotní stav, ale vyšší hmotnostní ztráty ve srovnání s hlávkami v zakryté vrstvě.
Největší hmotnostní ztráty měla odrůda ´Oklahoma´, dále ´Zerlina´ a nejnižší ztráty měla odrůda ´Rivera´. Při hodnocení technologického odpadu po vyskladnění měla nejméně odpadu odrůda ´Rivera´ (37 %), ´Oklahoma´ měla 44 % odpadu a ´Zerlina´ 50 % odpadu.*
Text a foto
Ing. Radovan Tůma,
Ústav posklizňové technologie zahradnických produktů,
ZF MENDELU
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 2/2017.
No konečně také užitečná rada jak si co a jak pořádně uskladnit aniž by mi to neshnilo nebo aniž bych to musela zavařovat. Skladování https://www.bezva-nabytek.cz/kategorie/skladovani-01413/ je poměrně důležitá věc. A lidé to ani netuší. Posledně jsem si uskladnila nějaké ovoce, které bylo v pořádku, neobouchané neshnilé a i když bylo ve sklepě tak to nedalo.