04.09.2021 | 05:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Účinnost biologických přípravků v ochraně česneku

Česnek patří mezi nejznámější zeleniny v tuzemsku a je tradiční a oblíbenou součástí české kuchyně, proto má jeho pěstování na území dnešní České republiky dlouholetou tradici. Kvalita českého česneku je známá i v zahraničí a ještě koncem minulého století se česnek pěstoval velkovýrobně na ploše okolo 1400 ha.

Aplikace biologických přípravků Hirundo a Fix H + N mořením sadby, zapravením do půdy a postřikem na povrch půdy po zasázení ozimého česneku na podzim a opakovaná aplikace postřikem na jaře ve všech případech zabránila poškození rostlin česneku půdními patogeny. Varianty s nejvyšší účinností jsou popsány v tabulce 5. Účinnost biologických přípravků není možné srovnat s účinky syntetických fungicidů, protože k ochraně česneku proti chorobám podzemních částí není žádný fungicid registrován. V našem pokusu se neosvědčilo moření česneku Sulkou. Moření Sulkou zvýšilo celkem o 71 % množství poškozených česneků po přezimování ve srovnání s neošetřenou kontrolou. Hodnocení výnosu na jednotlivých pokusných parcelkách v tomto pokusu neproběhlo, ale vzhledem ke zjištěnému výraznému snížení počtu nemocných rostlin po aplikaci biologických přípravků, je možno předpokládat i zvýšení výnosu. V průběhu skladování česneku bude ještě sledován vliv aplikovaných biologických přípravků na délku skladování. Výsledky jednoletého pokusu na jedné lokalitě nelze přeceňovat. Výrazné snížení počtu nemocných rostlin česneku při použití biologických přípravků během celé vegetace ve srovnání s běžně používanou Sulkou nás však vedly k rozhodnutí publikovat tyto výsledky již po prvním roce zkoušení. Předpokládáme pokračování pokusů s biologickými přípravky v česneku i v nadcházejícím roce.*

Text a foto doc. Ing. Jan Kazda, CSc., Veronika Vancová, katedra ochrany rostlin, ČZU v Praze

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 9/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down