20.03.2021 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Trochu jiné odrůdy révy

V poslední době se zvedá zájem o méně známá vína vyráběná z odrůd, které i u nás mají své historické kořeny, ale nejsou již tolik pěstovány. Mezi takové patří určitě i labruskové odrůdy. Tyto odrůdy od naší révy poznáte okamžitě. Mají většinou velké listy s minimálními výkroji, vespod silněji plstnatými. Po prasknutí dosti pevné slupky, při zmáčknutí bobule mezi dvěma prsty, vystřelí rosolovitá dužnina zcela neporušená jako míč. Snad nejcharakterističtějším znakem je ale chuť hroznů (a u některých odrůd i vůně), nejčastěji po lesních jahodách. Tuto vůni i chuť pak můžeme cítit i ve vyrobeném víně z těchto hroznů. Tato charakteristika bývá často označována jako fox, foxy, musky, tedy v překladu liščina. Název je převzat z anglického výrazu pro Vitis labrusca – Fox grape (i česky se nazývá réva liščí), nicméně toto označení nesouvisí s animálními tóny po lišce ve víně (liščím pižmem), ale jde spíše o zemité tóny s méně příjemnou hořčinou v dochuti.

Ne všechny labruskové odrůdy jsou ale ve víně hořké a nepitelné, z některých (jde však již o hybridy mezi V. labrusca x V. vinifera) je víno naopak poměrně chutné, zejména je-li vyráběno jako víno sladké. Kolem vánočních svátků můžeme na našem trhu zaregistrovat sladké jahodové víno z odrůd jako Isabella či Lydia, nejčastěji dovážené z Moldávie pod odrůdovým názvem. Nebo lehčí, lehce perlivé italské Lambrusco. Pozor, nejde však o červené víno stejného jména z oblasti Emilia-Romagna (táhnoucí se od Modeny, přes Bolognu až po Mantovu), ale o obchodní značku pro směs vín révy vinné s vínem některých labruskových odrůd (Isabella, Delaware, Clinton…) nebo dokonce s přidaným umělým aroma po těchto odrůdách + oxid uhličitý a zbytkový cukr z přidaného zahuštěného moštu. To benátské Fragolino je již jiná písnička. Jde opět o po jahodách vonící i chutnající vínečko. Právě pro svou typickou a nezaměnitelnou chuť po lesních jahodách se toto víno označuje jako fragolino (fragola – italsky jahoda). Většinou jde o sladší červené víno nebo sekt. Vyrábí se sice z vícero odrůd, ale jednou z nich je i odrůda Isabella (v Itálii zvaná Fragola), takže není vyloučeno, že název tohoto vína je odvozen v podstatě od odrůdy, ze které se víno nejčastěji vyrábělo. Víno se získává pomalým sušením pečlivě vybraných hroznů na slámových rohožích po dobu tří měsíců a následným šetrným lisováním. S touto delikatesou se setkáte zejména v oblasti kolem Benátek, kde se toto sladké víno stalo velmi oblíbenou součástí dezertů. Pod touto značkou se vyrábí i svěží sekt rubínové barvy. Do ČR méně dovážený, zato k nám zeměpisně nejbližší je víno zvané Uhudler. Jde o růžové cuvée vyráběné z odrůd Concord, Isabella, Elvíra, Clinton, Ripadella nebo Noah v sousedním Rakousku. Tato chráněná značka smí být užívána pouze v oblasti Jižní Burgenlandsko, konkrétně v okresech Jennersdorf, Güssing a Oberwart. Jižní Burgenland je druhá nejmenší rakouská vinařská oblast s multikulturním obyvatelstvem. Vedle Rakušanů zde najdete i Němce, Chorvaty a Maďary.

Text a foto

Ing. Radek Sotolář, Ph.D.,

ZF MENDELU,

Ústav vinohradnictví a vinařství

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 3/2021 s tématem měsíce Ovocnářství.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down