04.01.2020 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tradiční setkání v předvánočním čase

Přehled o nových odrůdách zeleniny i o stálicích v sortimentu získali účastníci semináře pro pěstitele zeleniny, který uspořádala společnost SEMO a. s. v první polovině prosince, tentokrát v Přerově nad Labem. Zástupci firmy představili nejen vlastní odrůdový sortiment zeleniny, ale i v tuzemsku zastupované odrůdy od japonské šlechtitelské firmy Takii a nizozemské Pop Vriend.

Součástí skupiny SEMO je od roku 2017 také Zelseed, slovenská šlechtitelská firma, se zajímavým sortimentem zrnové a silážní kukuřice, který popsal Ing. Václav Prášil. Ze zeleniny šlechtí a množí cukrovou kukuřici, fazolky, papriky aj. Prostřednictvím firmy Pop Vriend přináší SEMO na tuzemský trh osivo cukrové kukuřice, špenátu a fazolek a od firmy Takii osivo hlávkového zelí, pekingského zelí a dalších košťálovin a cibule. Tradičně na semináři vystoupil i rostlinolékař Ing. Jaroslav Rod, CSc., tentokrát s přehledem nových registrací fungicidů a insekticidů a věnoval se i chorobám a škůdcům cibulové zeleniny. V úvodu Ing. Vladislav Janeček vysvětlil, jaké možnosti úprav osiva zeleniny firma SEMO nabízí. Osivo například předkličují (petržel) a nabízí pelety (celer, saláty) a rozlišují osivo standard a profi. Profi osivo se liší především kalibrací, některé druhy ošetřují termicky horkou vodou proti bakteriózám, nově dezinfikují profi osivo pomocí HWT i u mrkve, petržele, celeru a pastiňáku jako ochranu proti infekci bakterií Candidatus Liberibacter solanacearum. Přípravků na ošetření osiva bohužel ubývá, jak Ing. Janeček vysvětlil, končí na konci ledna možnost použití účinné látky thiram, který lze nahradit ú. l. metalaxyl-M a fludioxonil. Ty jsou však u nás povoleny jen pro hrášek, fazol cukrový a kukuřici. Pro kořenovou zeleninu, košťáloviny a tykvovité je povolený captan. V tuzemsku bohužel nejsou povoleny ú. l. na moření rajčat, paprik a cibule. Protože jsou v Nizozemsku povoleny ú. l. metalaxyl a fludioxonyl, musí paradoxně firma SEMO osivo cibule převážet k namoření tam.

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 1/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down