Svatomartinské víno českých a moravských vinařů můžete okoštovat i v muzeu, které pro vás připravilo den plný tradic
Ochutnávky a prodej svatomartinských a mladých vín předních českých a moravských vinařů, lokše, husí kaldoun, paštika, ale také cimbálová muzika a dílny pro malé i velké návštěvníky a odpolední pohádka. Taková bude letošní Letenská husa a košt svatomartinského vína 11. listopadu v Národním zemědělském muzeu Praha.
Pro zemědělce byl vždy svátek Martina 11. listopadu významnou událostí, protože pracemi na vinicích, ale i na dvoře a statku, kde už byla celá úroda pod střechou, končil zemědělský rok. Bývalo to také datum, k němuž čeledíni a děvečky měnili službu u sedláků.
„V dnešní době jsou pro nás Svatomartinské slavnosti příležitostí sejít se s rodinou nebo přáteli a užít si s blízkými u jednoho stolu otevírání Svatomartinských vín z hroznů uzrálých na našich vinicích. A máme opravdu z čeho vybírat. Podle Vinařského fondu, který ochrannou známku vinařům propůjčuje, je letos na českém trhu 2,78 milionu lahví svatomartinských vín. Před deseti lety to byly zhruba dva miliony,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
Podle ministra je svátek také příležitostí poděkovat českým a moravským vinařům. „Zaslouží si naše poděkování za to, že se můžeme z českých a moravských vín těšit. Že u nás důležitou roli mají rodinná vinařství a zejména, že se vinařství věnuje stále více mladých lidí. O tom, že se jim daří, nejen mladým, svědčí řada ocenění na našich, ale i mezinárodních soutěžích a výstavách po celém světě,“ uvedl Marek Výborný.
Spotřebitelé díky novele vyhlášky Ministerstva zemědělství (MZe) platné od letošního října získají větší přehled v označování vín a větší jistotu, odkud víno pochází. Například místa, objekty nebo symboly s vazbou k České republice mohou být vyobrazeny jen na etiketách vín vyrobených z tuzemských hroznů, jejichž místo výroby, nebo jejich výrobce, má k vyobrazení blízký geografický nebo historický vztah.
„Touto úpravou významně omezíme klamání spotřebitelů prodejem zahraničních vín s etiketami, na kterých jsou známá místa České republiky. Nebude tedy možné, aby zákazník v lahvi opatřené etiketou s obrázkem například Pražského hradu objevil víno původem z Moldávie,“uvedl ministr Výborný.
Návštěvníci sobotní akce v Národním zemědělském muzeu se mohou zúčastnit řízené degustace vedené Jaroslavem Pokorným za doprovodu Cimbálové muziky Alexandra Vrábela. Spolek archaických nadšenců ze Sebranic bude po celý den předvádět ukázku draní peří. Zájemci budou mít možnost se v jejich tvořivých dílnách naučit s peřím pracovat při výrobě peroutky neboli mašlovačky. Svoji dovednost si mohou vyzkoušet i menší návštěvníci, a to třeba při výrobě záložek do knížky nebo čelenek s husím peřím.
Vstupné na akci, která se koná od 10 do 17 hodin, i do muzea je pro dospělé 100 korun, pro děti od 3 let, studenty a seniory nad 65 let 50 korun.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!