Při pěstování révy vinné sehrává nezastupitelnou úlohu výživa keřů, která v podmínkách moderního vinohradnictví musí nutně vycházet ze znalosti vzájemného působení vztahů mezi půdou a rostlinou při důsledném dodržování požadavků na ochranu životního prostředí. Znalostí těchto vztahů lze zajistit optimalizaci dávek hnojiv v závislosti na obsahu živin v půdě při optimalizaci výnosu hroznů v požadované kvalitě. Právě hnojení významným způsobem ovlivňuje kvalitativní parametry hroznů jako je cukernatost, obsah kyselin, extrakt, vybarvenost bobulí, množství aromatických látek a fenolů.
Správná aplikace hnojiv se neobejde bez využívání vhodných mechanizačních prostředků – rozmetadel, které zajistí jejich požadovaný způsob aplikace, přesné nadávkování při zajištění ekonomických a ekologických aspektů. V podmínkách vinohradnictví se lze v současné době setkat se třemi způsoby aplikace minerálních hnojiv:
Mendelova univerzita v Brně, ZF v Lednici,
Ústav zahradnické techniky
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 4/2017.