Předmětem studie bylo šířeji srovnat nově uznanou odrůdu Ulrika s rodičovskými odrůdami po stránce ampelometrických, uvologických a analytických parametrů, včetně senzorického srovnání těchto odrůd a prokázat tak odrůdové rozdíly, popř. kterými znaky se více blíží mateřské či otcovské odrůdě. U všech odrůd jde o bílé muškátové odrůdy s pevnější rozplývavou dužninou, typickou spíše pro stolní odrůdy, nicméně významných rozdílů mezi nimi bylo zaznamenáno mnoho.
Proti rodičovským odrůdám má odrůda Ulrika výraznější (hluboké) výkroje na listové čepeli, která je navíc ukončena ostrými špičkami. S odrůdou Čabaňská perla má podobnou zejména velikost listu, s odrůdou Göcseji zamatos pak zejména antokyanové zbarvení hlavních cév u řapíku.
Větší bobule
Skutečně nejvýraznější rozdíly má odrůda Ulrika ve velikosti, hmotnosti a tvaru bobulí, které jsou výrazně větší a oválného tvaru. Tvarem bobulí i hustotou hroznu se odrůda Ulrika více blíží odrůdě Čabaňská perla. Velikost a hmotnost hroznu odrůdy Ulrika se projevila při nejvyšším senzorickém hodnocení i nejvyšším výnosem. Analytické hodnoty ovlivňuje především doba zrání jednotlivých odrůd, kde nejraněji zraje odrůda Čabaňská perla (zač. srpna), pak Ulrika (od pol. srpna) a nakonec odrůda Göcseji zamatos (od pol. září) a této skutečnosti odpovídaly naměřené základní analytické hodnoty, tj. zejména obsah kyselin a cukernatost v hroznech, kde nejvyšší cukernatosti dosáhla odrůda Čabaňská perla a nejvíce kyselin bylo naměřeno u odrůdy Göcseji zamatos. Odrůda Ulrika vykazuje nižší množství kyselin i cukernatosti v hroznech, což je ale typické pro stolní odrůdy.
Text a foto Ing. Radek Sotolář, Ph.D., ZF MENDELU, Lednice
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 8/2023.