Tento článek reprezentuje výsledky podpůrného projektu Situace v sektoru jablek v ČR, Polsku a Itálii (případová studie) a byl zpracován na základě potřeby podrobněji prozkoumat situaci v sektoru jablek v ČR, a i v předních evropských pěstitelských státech – Polsku a Itálii, které jsou zároveň i našimi nejvýznamnějšími dovozci tohoto ovoce. Cílem projektu bylo získání lepšího přehledu o situaci v sektoru jablek v ČR, Polsku a Itálii a většího porozumění o provázanosti zahraničních trhů s tuzemským.
Vzhledem k tomu, že produkce jablek je ovlivňována mnoha faktoryod fáze pěstování po uplatnění produkce na trhu, projekt se zaměřil i na zjištění faktorů, které jednotlivé trhy ovlivňují. Jedním ze zjištěných faktorů je rozdílná struktura produkce v jednotlivých státech. V Itálii převažují malé rodinné farmy, které se dále sdružují a zaměřují se na export. V Polsku dominují menší pěstitelé, jejichž vývozním artiklem jsou nejen čerstvá jablka ale i jablečný koncentrát. Tuzemští pěstitelé mají rozmanitou velikost sadů, potýkají se s nevyhovující věkovou strukturou sadů a konkurenčním tlakem nezbytného dovozu.
Metodika
Získání a zpracování dat i rešerše proběhlo v roce 2023. Nejprve byly vybrány základní statistické údaje (výměra, produkce, výnos a věková struktura) o sektoru a následně byly tyto ukazatele vyhledány za jednotlivé státy a zvolené časové období, a to od roku 2010 do roku 2022 v databázi Eurostat. Pro zjištění faktorů ovlivňujících situaci v sektoru jablek v jednotlivých státech a jejich možných příčin byla zpracována rešerše z odborné literatury. Rešerše byla zaměřena především na významné pěstitelské oblasti, pěstované odrůdy, využívané technologie, způsoby odbytu a další faktory.
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 6/2024
Text a foto Ing. Kristýna Kličková, Ing. Josefina Menzlová, Ing. Anežka Vorlíčková, ÚZEI
Článek byl napsán z příspěvku na Interní podpůrný projekt č. 1133/2023 „Situace v sektoru jablek v ČR, Polsku a Itálii (případová studie)“ v rámci institucionálního příspěvku č. MZe-RO0921.
Článek byl odborně recenzován.Seznam použité literatury je k dispozici u autorek.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!