17.02.2023 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rostlina na únor 2023: Vady salátu

en, kdo rád jí saláty, si určitě všiml, že se na nich občas vyskytnou červené nebo černé fleky, anebo jsou listy nějak zahnědlé. Ačkoliv se může zdát, že jde o plísně, často tomu tak být nemusí...

Saláty, čekanky a jim podobné se často pěstují v hydroponii v kontrolovaných podmínkách, protože ty umožňují jednodušší ovládání délky dne a teplot. Saláty díky tomu rostou rychleji, ale kvůli rychlému růstu a nedostatku živin (především vápníku) vznikají viditelné vady (viz. De Jaegere a kol. 2022 – použité fotografie). K popraskání buněk (A) salátů a jim příbuzných (včetně pampelišky) dochází, když jedna řada buněk v listu roste rychleji než druhá a má navíc zvýšený přísun vody, která rozpíná buňky. Z některých prasklých buněk, tzv. mléčnic, se uvolní bílý latex, který slouží v ráně něco jako antibiotikum. Z okolních prasklých buněk se uvolní fenolické látky (především kyselina kávová), jež spolu s latexem tvoří růžové zabarvení okolo rány (u pampelišky hnědé). Jindy může dojít k tomu, že se vnější listy hodně zvětšují a utlačují mladší lístky vyvíjející se uvnitř hlávky (B). Pokud navíc salát trpí nedostatkem vápníku, jsou mladé lístky o to křehčí, až tlakem odumřou a zhnědnou. Zvenku tedy salát vypadá krásně a vada se ukáže až po rozříznutí. Černé fleky uprostřed listu podél žilnatiny (C) značí nadbytek železa (vlivem nižšího pH půdy), které spolu s fenolickými látkami dělá černé zabarvení. Zrůžovění (D) nebo oschnutí a zhnědnutí listů (E) ale může být způsobeno i špatným skladováním při nevhodných teplotách (kolem 15°C), které nezastaví růst a dochází tak k podobným procesům uvedeným výše.

Zdroj: ÚEB AV ČR , v. v. i.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down