en, kdo rád jí saláty, si určitě všiml, že se na nich občas vyskytnou červené nebo černé fleky, anebo jsou listy nějak zahnědlé. Ačkoliv se může zdát, že jde o plísně, často tomu tak být nemusí...
Saláty, čekanky a jim podobné se často pěstují v hydroponii v kontrolovaných podmínkách, protože ty umožňují jednodušší ovládání délky dne a teplot. Saláty díky tomu rostou rychleji, ale kvůli rychlému růstu a nedostatku živin (především vápníku) vznikají viditelné vady (viz. De Jaegere a kol. 2022 – použité fotografie). K popraskání buněk (A) salátů a jim příbuzných (včetně pampelišky) dochází, když jedna řada buněk v listu roste rychleji než druhá a má navíc zvýšený přísun vody, která rozpíná buňky. Z některých prasklých buněk, tzv. mléčnic, se uvolní bílý latex, který slouží v ráně něco jako antibiotikum. Z okolních prasklých buněk se uvolní fenolické látky (především kyselina kávová), jež spolu s latexem tvoří růžové zabarvení okolo rány (u pampelišky hnědé). Jindy může dojít k tomu, že se vnější listy hodně zvětšují a utlačují mladší lístky vyvíjející se uvnitř hlávky (B). Pokud navíc salát trpí nedostatkem vápníku, jsou mladé lístky o to křehčí, až tlakem odumřou a zhnědnou. Zvenku tedy salát vypadá krásně a vada se ukáže až po rozříznutí. Černé fleky uprostřed listu podél žilnatiny (C) značí nadbytek železa (vlivem nižšího pH půdy), které spolu s fenolickými látkami dělá černé zabarvení. Zrůžovění (D) nebo oschnutí a zhnědnutí listů (E) ale může být způsobeno i špatným skladováním při nevhodných teplotách (kolem 15°C), které nezastaví růst a dochází tak k podobným procesům uvedeným výše.
Zdroj: ÚEB AV ČR , v. v. i.