03.08.2022 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řecké vinařství nechává zrát vína v moři, zkouší i různě propustné korky

U pobřeží řeckého poloostrova Chalkidiki mají speciální vinný sklep, v němž vytvářejí zvláštní vína. Dozrávat je nechávají asi dvacet metrů pod hladinou moře a navíc experimentují s různě propustnými korkovými uzávěry. Informoval o tom řecký server Portnet.

"Z pórovitého korku se do lahví dostává chlorid sodný, tedy sůl... Kyselost a slanost se v bílém víně velmi dobře spojí a vytvoří zajímavou chuť," řekl Angelos Zamanis, šéf vinařství Domaine Agrovision, o svém podmořskému "sklípku" v městečku Ierissos. Červená vína si podle něj díky tomuto způsobu zrání uchovávají ovocné aroma.

Vína mají nejen jinou chuť, ale i vzhled, který dostávají díky mořské flóře a fauně, jejíž částečky se na skle zachytí.

Velké oblibě se tato vína těší v Japonsku, napsal řecký server. Sushi a řecké podmořské víno je podle něj novým trendem v zemi vycházejícího slunce.

Zamanisovo vinařství tento experiment začalo před rokem se dvěma stovkami lahví, na sto z nich mělo objednávku ještě dřív, než je potápěči vyzdvihli na hladinu. A poptávka stále roste.

Bohužel roste i neoficiální zájem. "Před časem nám někdo z té hloubky 20 metrů ukradl čtyři lahve vína," postěžoval si Zamanis.

S vinařstvím Domaine Agrovision spolupracuje i majitel místního hotelu, který je zároveň šéfem potápěčského týmu. "Pro zájemce děláme potápěčské návštěvy podvodního sklepa," řekl Thomas Aslanidis.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down