U pobřeží řeckého poloostrova Chalkidiki mají speciální vinný sklep, v němž vytvářejí zvláštní vína. Dozrávat je nechávají asi dvacet metrů pod hladinou moře a navíc experimentují s různě propustnými korkovými uzávěry. Informoval o tom řecký server Portnet.
"Z pórovitého korku se do lahví dostává chlorid sodný, tedy sůl... Kyselost a slanost se v bílém víně velmi dobře spojí a vytvoří zajímavou chuť," řekl Angelos Zamanis, šéf vinařství Domaine Agrovision, o svém podmořskému "sklípku" v městečku Ierissos. Červená vína si podle něj díky tomuto způsobu zrání uchovávají ovocné aroma.
Vína mají nejen jinou chuť, ale i vzhled, který dostávají díky mořské flóře a fauně, jejíž částečky se na skle zachytí.
Velké oblibě se tato vína těší v Japonsku, napsal řecký server. Sushi a řecké podmořské víno je podle něj novým trendem v zemi vycházejícího slunce.
Zamanisovo vinařství tento experiment začalo před rokem se dvěma stovkami lahví, na sto z nich mělo objednávku ještě dřív, než je potápěči vyzdvihli na hladinu. A poptávka stále roste.
Bohužel roste i neoficiální zájem. "Před časem nám někdo z té hloubky 20 metrů ukradl čtyři lahve vína," postěžoval si Zamanis.
S vinařstvím Domaine Agrovision spolupracuje i majitel místního hotelu, který je zároveň šéfem potápěčského týmu. "Pro zájemce děláme potápěčské návštěvy podvodního sklepa," řekl Thomas Aslanidis.*