15.12.2005 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potravinářská inspekce doporučuje jak před vánocemi nakupovat čerstvou zeleninu a ovoce

V období vánoc nakupujeme mnohem více čerstvého ovoce i zeleniny, i když bychom je měli ve větší míře konzumovat během celého roku. Proto zásady, jimiž je dobré se při jejich nákupu řídit, platí při každém nákupu v kterémkoli ročním období.

Nikdy nekupujeme plesnivé nebo nahnilé plody, ani kdyby byly za zvlášť „výhodnou“ cenu. Ovoce a zelenina nesmějí být mechanicky nebo například mrazem poškozené, protože pak snadno podléhají hnilobě. Je zakázáno prodávat tzv. výkroje a ani my bychom neměli plísní nebo hnilobou napadené plody vykrajovat. Produkty plísní jsou totiž v celém plodu a mohou být nebezpečné pro naše zdraví.

Ovoce i zelenina musejí být při prodeji řádně označeny, mimo jiné třídou jakosti. Ani II.jakostní třída však neznamená, že je možné prodávat nekvalitní zboží. Pokud se stane, že v balíku citrusových plodů, jablek nebo například kiwi najdeme nahnilé nebo plesnivé plody, je namístě je co nejdříve v prodejně reklamovat a požadovat výměnu za kvalitní zboží nebo vrácení peněz.

Je užitečné vědět, že kůra citrusů může být chemicky ošetřena a tyto látky, i když jsou obsaženy výhradně v kůře a do plodů se nedostanou, mohou být nebezpečné pro naše zdraví. Kůra z běžně prodávaných pomerančů nebo citronů proto není vhodná pro kandování. Pro tyto účely se používají speciálně pěstované plody. Na druhou stranu žádné nebezpeční nehrozí z nastrouhané citrónové kůry, protože se jí do těsta používá jen malé množství.

Inspekce nedoporučuje v mrazivých dnech nakupovat ovoce, zeleninu a brambory na tržištích. I když žádný předpis neurčuje teploty, za kterých může být toto zboží prodáváno, zákon stanovuje, že ovoce a zelenina nesmějí být poškozeny mrazem. Laicky je těžké takové poškození při nákupu zjistit, teprve doma však spotřebitel zjistí, že mrazem poškozená pletiva plodů, která obsahují hodně vody, rychle podléhají hnilobě a není možné je konzumovat. V zimě je proto lépe nakupovat ovoce a zeleninu v kamenných obchodech. Ještě citlivěji na nízké teploty reagují brambory, které začínají sládnout už při +2˚ C. Namrzlé brambory se vůbec prodávat nesmějí. Zeleninu, ovoce ani brambory není proto vhodné ani doma skladovat tam, kde by mohlo mrznout, například na balkoně.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down