Podzimní Flora Olomouc oslaví hojnost českého ovoce, zeleniny i květin

Pestrobarevný stůl plný ovoce a zeleniny nabídne hlavní expozice 30. ročníku podzimní zahradnické výstavy Flora Olomouc–Hortikomplex, kterou příští týden od čtvrtka do neděle zaplní Výstaviště Flora Olomouc. Součástí budou také zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima.

Podzimní etapu každoročně navštíví zhruba 20.000 lidí, uvedla ředitelka výstaviště Eva Fuglíčková.

Oslava v zahradě: plody českých pěstitelů

Hlavní expozice v pavilonu A ponese název Oslava v zahradě. „Třicátý ročník Hortikomplexu jsme chtěli pojmout jako opravdovou oslavu produktů českých ovocnářů, zelinářů a květinářů, ale také setkávání lidí, pro které je Flora Olomouc místem inspirace a radosti,“ uvedla Fuglíčková. Na výstavě se představí produkce členů Zelinářské unie Čech a Moravy, Ovocnářské unie ČR a Svazu školkařů ČR. Ovocnářská unie na podzimní Floře přiveze 41 pěstitelů s více než 2,5 tuny ovoce, zejména odrůdy jablek, hrušek a švestek. Chybět nebude stánek ministerstva zemědělství, prezentace vědecko-výzkumných pracovišť, ukázky Svazu květinářů a floristů se značkou Česká květina či expozice Českého zahrádkářského svazu s názvem Kouzla našeho kraje.

Olima a doprovodný program pro všechny smysly

Tradiční festival Olima nabídne přehlídku Grand Prix ovocných destilátů Flora košt, soutěž mladých kuchařů a číšníků Olima Cup, ale i Moravský cukrářský šampionát. Na sobotu je naplánováno vyhlášení soutěží Flora džem a Flora mošt. Doprovodný program obohatí přehlídka bylinek, koření a aromatických rostlin spolku PELERO CZ, mezinárodní včelařská výstava Hanácká včela či projekt Rozkvetlé památky s květinovými instalacemi v olomouckých kostelech a ve vile Primavesi. Návštěvníci se mohou těšit i na floristické show, soutěže, workshopy, hudební vystoupení nebo kuchařské ukázky. Podle Alice Kouřilové ze Zelinářské unie Čech a Moravy se z původně kontraktační výstavy postupně stala oslava zahradnických oborů. „Je to největší výstava profesionálních zahradnických oborů v Česku, přehlídka toho nejlepšího, nejbarevnějšího a nejchutnějšího, co české zemědělství a potravinářství přináší,“ dodala.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.