Pěstují poctivou tuzemskou zeleninu

Pětadvacetileté výročí letos oslavila tuzemská zelinářská firma HANKA MOCHOV s. r. o., jejímž jednatelem je Ing. Petr Hanka. V podtitulu má tato společnost napsáno poctivá zelenina, o čemž jsme se během návštěvy ve středisku ve středočeských Zálezlicích sami přesvědčili.

Zlomový bod představovala povodeň v roce 2002, která v Zálezlicích zatopila 110 hektarů polí s nesklizenou úrodou, následující rok se potýkali se splavenou půdou bez živin, navíc byl tento rok mimořádně úrodný a spousta zemědělců skončila. Od státu nakonec získali čtyři miliony jako odškodnění, což byl ale jen zlomek nákladů za více než stovku hektarů zničené úrody. Od roku 2005 se zelinářská výroba opět rozběhla naplno, bývalý seník přestavěli na sklad na zeleninu, především cibuli a kořenovou zeleninu. Po marných žádostech o dotace postavili v roce 2012 na vlastní náklady expediční halu s prostorem na zpracování. Poté dotace získali a postupně do roku 2015 dostavěli celý areál pro zpracování kořenové zeleniny, brambor a cibule. „Jediné, co nám chybí, je dostatečná skladovací kapacita. Plánujeme dostavbu skladů, ale v současnosti jsme omezení zpracováním nového územního plánu,“ vysvětlil jednatel společnosti.V zelinářském podniku pracuje v sezóně 160 zaměstnanců, z toho zhruba polovinu tvoří brigádníci, kteří pomáhají především se sklizňovými pracemi. Vypěstovanou zeleninu prodávají zhruba z 85 procent do obchodních sítí nebo maloobchodu. Většinu produkce zpracovávají pro své obchodní partnery do malospotřebitelského balení. „Pokud se chcete na trhu udržet, musíte být jako pěstitel schopný vyrobit finální produkt,“ doplnil Ing. Hanka.*

Celý článek si můžete přečíst v časopisu Zahradnictví č. 11/2018.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *