20.09.2005 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ovocnářství v Číně

Ve druhé polovině října 2004 byla na základě čínsko-českého projektu MŠMT mezi Pomology and Forestry Institute Beijing a Zahradnickou fakultu v Lednici uskutečněna návštěva Číny. Zúčastnili se jí pracovníci Zahradnické fakulty, a to v září Robert Pokluda a Jiří Uher z ústavu květinářství a zelinářství a v říjnu Ivan Oukropec, Tomáš Nečas a Boris Krška z ústavu ovocnictví.

Během čtrnáctidenní cesty jsme navštívili kromě Pekingu a jeho okolí také provincii Lianing a Shaanxi a měli jsme možnost částečně poznat Čínu v jejím současném rychlém rozvoji hospodářství (9% nárůst národního důchodu).

Výzkum na vysoké úrovni
Peking je světové velkoměsto s velmi dobře propracovanou infrastrukturou, nesčetnými dálničními přivaděči, moderními budovami a obrovským počtem obyvatel (13 milionů, bez předměstí). Ve výzkumném ústavu ovocnictví a lesnictví, jehož vedoucím je prof. Wang Yu zhu, je řešena otázka pěstování a novošlechtění meruněk, broskvoní, třešní, ořešáku, hrušní, jahodníku a jujuby. Viděli jsme moderně vybavené laboratoře pro embryokultury, molekulární biologii a další udržované kolekce zmíněných ovocných druhů. Kromě výzkumného ústavu jsme navštívili také univerzitu. Peking leží v provincii Hebei, které je velmi intenzivně zemědělsky využívána.

Produkce roste geometrickou řadou
Čína je obrovská země, kde jsou dvě třetiny povrchu pro zemědělskou činnost nepříznivé, takže prakticky pouze na jedné třetině jsou produkovány potraviny. Velkou část Číny tvoří pustiny, anebo močály, vhodné pro pěstování rýže. Díky rozdílným klimatickým zónám se zde mohou pěstovat prakticky všechny ovocné druhy od tropických až po ovoce mírného pásma. V Číně se v současnosti na ploše 9,2 mil. hektarů ovocných sadů vyprodukuje přibližně 70 mil. tun všech druhů ovoce. Produkce se od roku 1985 značně zvyšuje, kdy měla hodnotu 10 mil. tun. Během pěti let se zdvojnásobila, v roce 1995 činila už 40 mil. tun a v roce 2002 dosáhla hranice 70 mil. tun. Tento vzestup se týká všeho druhu ovoce. Z celkového množství převládají jablka – 20 mil. tun, pak pomeranče 12,5 t, hrušky 9,5 t, broskve a nektarinky 5,5 t a slívy 4 mil. t. Více než milionu tun je dosahováno u produkce stolních hroznů, manga, kaki-tomelů, jujuby (čínské datle) a ananasu. Produkce kaštanů, ořechů, kokosů, meruněk, pistácií, třešní, jahod a oliv dosahuje dohromady kolem milionu tun.

Obavy producentů ovoce
V Číně žije 1,3 miliardy lidí, pro které je potřeba vyprodukovat dostatek potravin. Není tomu ještě tak dávno, kdy zde lidé trpěli hladem, dnes je však produkce potravin tak vysoká, že její část míří na export. Podíl družstev na zemědělské produkci dosahuje 70 %. Všichni ovocnáři ve světě se bojí levného čínského ovoce, které postupně přechází na světový trh a konkuruje ostatním výrobcům.
V Číně je velmi populární pěstování ovoce (peckovin a jahod) v tzn. slunečních čili čínských sklenících. Meruňky a broskvoně dozrávají v těchto sklenících začátkem května a stojí 10 x více než ovoce v sezóně. Zajímavostí je to, že skleníky nebývají vyhřívány, jen někdy temperovány, a to jen v případě mrazíků, přestože v dané oblasti je několik mrazivých dnů během zimy.

Kvalitnější distribuce, odbyt i vzdělávání
Musím konstatovat, že od první cesty z roku 1998 se mnohé zlepšilo – logistika, marketing, obalová technika, odbyt přes odbytová družstva. Samozřejmě, že stále ještě zůstává prodej na tržnicích a ulicích, ale spíše jako doplněk v turisticky zajímavých místech. V supermarketech (např. Auchan) můžeme vidět jen místní ovoce a zeleninu, a to velmi kvalitně a čistě nabízené.
Čína věnuje velkou pozornost vzdělávání dětí a mládeže. Malé děti s velkou radostí navazují na každém kroku kontakty, na univerzitách se pamatuje na vše, co je studentům ke studiu zapotřebí. Například při návštěvě města Baoding, kde studuje na univerzitě 45 000 studentů, jsme v centru studijního komplexu viděli kromě budov, ve kterých se přednáší a prakticky provádí cvičení (laboratoře) také internáty, ubytovny pro učitele, nemocnice, velkou menzu, park se sportovním areálem, stadion apod.

Výzkum a pěstování jádrovin
Kromě návštěv sadů v Provincii Hebei, jsme viděli Provincii Liaoning, která je centrem pěstování jádrovin. Ve výzkumném ústavu řeší šlechtění nových odrůd a podnoží jabloní (odolnost ke krčkové fytoftoře) a hrušní, je zde rovněž velký genofond asijských slivoní a meruněk. Pěstování ovoce se značně liší od pěstování v Evropě. U starších výsadeb jabloní na semenáčích bez podplodin jsou přesto vysoké výnosy. Jestliže je spon mezi řadami širší, když jsou stromky ještě mladé, pak jsou v meziřadí podplodiny (sója, podzemnice olejná).
Jabloně, hrušně, broskvoně se pěstují na hlubokých živých půdách, naopak čínské datle (jujuba) pak na suchých plytkých půdách v aridních oblastech.
V místech, které jsme navštívili, převládají u jabloní a hrušní (nashi) zvýšené pyramidální koruny. Stromy jsou velmi dobře řezány. Všechny plůdky jsou při velikosti 20 mm ručně probírány, jsou na ně natahovány papírové sáčky, které jsou 14 dní před sklizní snímány. Sáčky jsou třívrstvé z různých typů pergamenového papíru. Plody jsou takto chráněny proti vnějším škodlivým vlivům, jsou hladké bez poškození. V době odstraňování sáčků jsou plody bílé bez krycí barvy. Červenou barvu pak získají během několika dní.
Převládá odrůda ´Fuji´, ze stromů typu našich volně rostoucích zákrsků v pásové výsadbě (spon 5 x 3 m) se sklízí 100 – 120 kg/strom. Plody jsou sklízeny velmi pečlivě a opatrně, hrušky jsou často přímo v sadech vkládány do elastických síťek proti otlakům.

Laciná pracovní síla, příznivé přírodní podmínky a technologie pěstování ovoce představují skutečné přednosti prodeje ovoce na světových trzích. Zatím se čínské ´Fuji´ prodává v našich supermarketech za poměrně vysoké částky a často na kusy, ale ne nadarmo se ovocnáři západní Evropy obávají masivního a levného dovozu čínského ovoce.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down