24.06.2022 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ovocnáři čekají dobrou úrodu, má být 156 155 tun, to by bylo nejvíc od roku 2018

Letošní sklizeň ovoce v České republice by měla meziročně vzrůst o 17 procent na nadprůměrných 156 155 tun. Měla by tak být nejvyšší od roku 2018. Proti průměru sklizní předchozích pěti let by měla být vyšší o 11 procent. Výrazný meziroční nárůst sklizně se čeká u třešní a švestek. Vyplývá to z odhadu, který k 15. červnu provedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).

"Letošní první odhad sklizně vypadá velmi optimisticky. Všechny hlavní druhy ovoce vykazují nadprůměrnou úrodu. Mrazovým poškozením utrpěly pouze některé odrůdy teplomilného ovoce, které zejména na jihu Moravy vystoupily z dormance (zimního spánku) a následně zmrzly v pupenech," řekla ČTK Petra Hrabčáková z ÚKZÚZ. Přes poškození mrazy by úroda meruněk měla být z dlouhodobého pohledu průměrná - na úrovni 1500 tun.

Úroda jablek, které jsou hlavním ovocným druhem, by měla meziročně vzrůst o 16 procent na 127 945 tun. V porovnání s pětiletým průměrem by měla být vyšší o 11 procent. "Nejvíce se nadále pěstuje odrůda Golden Delicious, následována odrůdami Idared a Jonagold," uvedla Hrabčáková.

Úroda třešní, kterou loni a předloni srazily deště v době sklizně, by měla letos vzrůst o 81 procent na 2360 tun. Proti průměru sklizní posledních pěti let to představuje nárůst o 32 procent. Sklizeň višní by měla činit mírně přes 5000 tun, tedy jako loni. Z dlouhodobého porovnání jde u višní o pokles o devět procent.

Sklizeň švestek by měla meziročně vzrůst o 39 procent na 9462 tun. Švestky by tak měly být po jablkách opět ovocem s druhou nejvyšší sklizní a na třetí místo by měly odsunout loni druhé hrušky. U nich odhad předpovídá meziroční nárůst sklizně o deset procent na 8158 tun. Opět velmi slabá úroda - 380 tun - se čeká u broskví, které se v Česku přestávají pěstovat a jejichž sady ovocnáři likvidují.*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down