Ochrana proti šedé hnilobě hroznů začíná již před kvetením

Moderní vinohradnictví směřuje ke stále častějšímu zapojování ekologických postupů do ošetřování vinic. Ekologický přístup se nejvýrazněji projevuje v ochraně proti houbovým chorobám. Většinou jde o kombinace přímé fungicidní ochrany, ekologické ochrany a nepřímé ochrany.

Aby mohla být ochrana proti houbovým chorobám ekologická a ekonomická, je třeba znát všechny zásadní zákonitosti týkající se houbových patogenů. Primární je pochopení biologie houbového patogenu. Velmi důležité je vědět okolnosti týkající se přezimování, způsobu rozmnožování patogenu a jeho rozmnožování na hostiteli. Dalším faktorem jsou znalosti, ve kterých fázích vegetace je patogen nejvíce aktivní a také jakým způsobem jej ovlivňují faktory prostředí. Druhým významným faktorem je pochopení rozdílu v citlivosti mezi různými orgány révového keře (listy, květenství, hrozny a letorosty) a také mezi odrůdami a klony. Všechny tyto faktory mohou vést k prognóze houbových chorob a doporučení vhodného ošetření. Rád bych ukázal vyhodnocení všech důležitých skutečností na příkladu šedé hniloby hroznů révy způsobované houbou Botrytis cinerea. Je totiž skutečností, že tento patogen škodí ve vinicích daleko dříve, než dojde k všeobecně známému napadení hroznů. Důležité je uvědomit se, kde je možné najít zdroje spor z předchozí vegetace a také v průběhu aktuální vegetace

Text a foto

prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.,

Zahradnická fakulta,

Mendelova univerzita v Brně

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 6 /2018.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *