06.09.2021 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novější odrůdy broskvoní pro komerční produkci

Broskvoň (Prunus persica L., Batsch) je ovocným druhem, jehož plody – broskve a nektarinky jsou koncovými zákazníky stále velmi vyhledávané. Pro přímý konzum v letních měsících jsou velmi osvěžující i pro svou vysokou šťavnatost, výbornou chuť a menší vydatnost, než např. je tomu u plodů meruněk. I pro konzervárenské zpracování jsou plody vhodné, zejména pak pozdnější odrůdy, u kterých je zaručena odlučitelnost dužniny od pecky. K dispozici je poměrně velké množství odrůd od nejraněji zrajících v červnu až po nejpozdnější, které dozrávají v průběhu měsíce září. Z pomologického hlediska dělíme odrůdy broskvoní na pravé broskve, tvrdky (cling), nektarinky, bryňonky a ploché broskve.

V posledních letech plocha produkčních sadů neustále klesá, původní sady stárnou, neobnovují se a nové se prakticky nevysazují. Je to dáno značnou konkurencí levného dovozového ovoce, neboť moderní produkční sad broskvoní v našich podmínkách vyžaduje nemalé náklady. Avšak zejména chuťová kvalita dovezených plodů často není příliš uspokojivá a nedosahuje kvality ovoce vypěstovaného v našich podmínkách a sklizeného v optimální zralosti. Pro pěstování vybíráme od severu a západu uzavřená stanoviště, nejvhodnější je jižní, jihovýchodní nebo východní mírný svah. Broskvoň je velmi citlivá na obsah vápníku v půdě, který blokuje příjem železa a jiných prvků a způsobuje tak chlorózu (žloutenku) stromů. Na toto jsou nejvíce citlivé broskvoňové podnože (tzv. broskvoňový semenáč), pokud tedy je půda stanoviště více zásaditá, volíme broskvomandloňové nebo mandloňové podnože, které jsou ke zvýšenému obsahu vápníku tolerantnější. Stromy jsou také poměrně náročné na vláhu, vybíráme proto stanoviště s půdami dobře zásobenými vláhou, avšak ne těžkými a zamokřenými. Do sušších podmínek jsou vhodné mandloňové podnože. Následují popisy novějších odrůd převážně zahraničního původu vhodných pro pěstování v produkčních sadech. V ČR není příliš silná šlechtitelská základna nových odrůd broskvoní, a pokud jsou nové odrůdy vyšlechtěny, jsou svým charakterem vhodné spíše pro zahrádky drobných pěstitelů. Uvedeny jsou i tří odrůdy plochých broskví, které jsou v poslední době velmi populární mezi zákazníky pro svou výraznou sladkost plodů a zajímavý, konzumně vhodný tvar, a jedna odrůda nektarinky pro úplnost sortimentu. Popisy jsou řazeny v abecedním pořadí.

 Big Top (Zaitabo)

Raná až středně raná žlutomasá nektarinka, zraje několik dnů před odrůdou Redhaven nebo spolu s ní. Pochází z USA, má práva k ochraně v EU. Strom má vzrůstnost bujnou, jeho habitus je rozložitý. Plod je středně velký, z čelního pohledu kruhovitý, souměrný. Slupku má tenkou, velmi silně přilnavou k dužnině. Její základní barva je oranžovožlutá. Celý povrch plodu je však překryt výraznou tmavou červení. Dužnina je oranžově žlutá, tuhá až velmi tuhá, nevláknitá. Chuť má nasládlou až sladkou, poměrně aromatickou, velmi dobrou až výbornou. Pecka je elipsovitá, v porovnání k plodu malá až středně velká, silně přilnavá k dužnině. Není náchylná na pukání. Plodnost je středně velká až velká. Celosvětově velmi rozšířená nektarinka, která vyniká vzhledovou atraktivitou plodů i jejich velmi dobrou chutí.

 Majorita

Patří mezi středně rané žlutomasé pravé broskve, zraje několik málo dnů po odrůdě Redhaven. Tato původní česká odrůda má práva k ochraně. Vzrůstnost stromu je středně bujná až bujná. Plod je středně velký až velký, vejčitý. Slupka je středně tlustá až tlustá, hustě plstnatá, velmi slabě až slabě přilnavá k dužnině. Základní barvu má zelenavě žlutou s celoplošně nanesenou tmavou červení na více než polovině plodu. Dužnina je žlutá, středně tuhá, vláknitá, sladká až velmi sladká, výborná. Pecka je od dužniny velmi dobře odlučitelná. Je velmi plodná. Plody jsou pro svou tuhost velmi vhodné pro konzervárenské zpracování – kompotování.

Text a foto Bc. Tomáš Jan ,ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad

Popis ostatních odrůd broskvoní naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 9/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down