Nová technologie prodlouží sklizeň jahod

Cestou do jahodárny Vraňany projedete kolem lánů jahodníků, kde si můžete zralé voňavé plody sami natrhat, ale minete také fóliové tunely určené pro novou technologii pěstování jahodníků jako substrátové kultury. To ale zdaleka není vše, rodinný podnik Hančů skýtá nemalé překvapení, o čerstvost jde ve farmářské prodejně především. Spolupracují s okolními ovocnáři a na zákazníky čeká vedle čerstvě natrhaného ovoce i vlastní vraňanská zelenina.

„Nechceme být pouze obchodníky, náš zákazník může i ochutnávat, proto máme například podél příjezdové cesty vysazené kanadské borůvky,“ nastínila filozofii podniku Dagmar Hančová. Spolu s manželem Bc. Milanem Hančem a jeho bratrem Radkem s manželkou Kristýnou vedou jahodárnu Vraňany, která je v současnosti největším producentem sazenic jahodníků v tuzemsku. Letos slaví farma kulatých dvacet let svého působení a vybudovala si pověst zahradnického podniku s vysokou kvalitou produktů, dobrým zdravotním stavem rostlin a přátelským přístupem ke svým zákazníkům. Ještě loni připravovali sadbu jahodníku v hale prodejny, letos vybudovali tři nové fóliovníky ve spolupráci s polskou firmou Agro Sur a vytvořili v nich místnost pro sázení. Letos nově vybudované fóliové kryty slouží pro pěstování jahodníků na stolech jako substrátová kultura. Rodina Hančů se po dobu pěti let jezdila učit technologii pěstování přímo k nizozemským pěstitelům.

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 9/2018.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *