18.03.2005 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová pravidla pro slovenské vinohradníky

Slovenský parlament dnes schválil nový zákon o vinohradnictví a vinařství, který od května upraví pravidla pěstování révy a jejího zpracování. Zákon, který zohledňuje předpisy Evropské unie, se ale přímo netýká rozlohy a vymezení tokajské vinařské oblasti, o jejíž uznání se Slovensko léta přelo s Maďarskem.

Nová úprava přebírá systém práv na výsadbu vinic podle předpisů EU, zachovává dosavadní členění země na šest vinařských oblastí: Malokarpatskou, Jihoslovenskou, Středoslovenskou, Nitranskou, Východoslovenskou a Tokaj. Stanovuje rovněž jednotlivé vinohradnické rajóny a obce. Zákon vyjmenovává požadavky na kvalitu révy, na výrobu vína i způsob jejího sběru, stanovuje systém evidence a kontroly kvality výroby. Je v něm rovněž seznam povolených a zakázaných technologický postupů i definice nových kategorií vín, jako například oblastní, nealkoholické nebo nízkoalkoholické víno.
Dosavadní zákon platí na Slovensku od roku 1997. Od té doby ale unie změnila některá pravidla v této oblasti, a tak bylo podle ministerstva zemědělství třeba vypracovat zákon zcela nový. Norma se ale přímo netýká výměry slovenské části tokajské oblasti, která byla předmětem dlouholetých sporů s Maďarskem. Upravuje však například technologii výroby tokajských vín, jejich označování nebo způsob kontroly. Výměru již obě země dohodly za přítomnosti Evropské komise. Slovensko se ve smlouvě zavázalo, že zmenší výměru slovenské tokajské oblasti z 908 na 564 hektarů. Konkrétní podmínky pro zařazení jednotlivých vinic do tokajské oblasti určí až příloha vyhlášky ministerstva zemědělství, která bude vydána později. Vinice do oblasti pak oficiálně zanese až registr vinic a oblast bude patřit mezi uzavřené. Na udělování povolení a dohled pro pěstování a výrobu vína v regionu zákon zřídí zvláštní Tokajskou správní komisi, která bude také vyhlašovat zahájení sběru podle zralosti révy. Na vymezených vinohradech se smějí sázet pouze odrůdy ´Furmint´, ´Lipovina´ a ´Muškát žlutý´, jejichž smícháním vzniká značka Tokaj.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down