Norské ovocnářské inspirace – I. díl

Z hlediska množství produkce ovoce nebo bohaté tradice pěstování ovocných druhů v tržním smyslu nepatří Norsko mezi klasické ovocnářské země Evropy. Přeci jen, anebo právě proto zde lze najít mnohé zajímavé poznatky, jež mohou efektivně posloužit jako příklad také pro ovocnáře z Česka. V kombinaci s vysokou zeměpisnou šířkou, řídkým osídlením, kratší vegetační dobou a vysokými náklady spojenými s pěstitelstvím muselo norské ovocnářství projít koncepčními změnami, které jej udržely v činnosti a prosperitě.

V červenci 2018 byla uskutečněna několikadenní pracovní cesta po jižní části Norska začínající v Bergenu na západním pobřeží a končící v Oslu na východě země. Primárním účelem cesty byla konfrontace našich výstupů výzkumu využití nadkrývacích technologií při pěstování stolního ovoce peckovin a drobného ovoce a inspirace zdejším výzkumem a praxí.

Je nutné poznamenat, že norští pěstitelé patřili mezi první uživatele těchto technologií ve větším měřítku spolu s několika dalšími zeměmi západní Evropy. Bez nadsázky by se dalo uvést, že postupem času se nové výsadby peckovin a drobného ovoce určené pro sklizeň stolního ovoce téměř všechny opatřují nadkrytím.*

Text a foto

Ing. Jiří Kaplan,

Ing. Radek Vávra, Ph.D.,

VŠÚO Holovousy, s. r. o.

Celý článek naleznete v časopise Zahradnictví č. 2/2019.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *