07.10.2021 | 04:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na podzimní Floře Olomouc bude přehlídka kysaného zelí, česneku i ochutnávky

Přehlídku výrobců kysaného zelí, četných odrůd česneku i ochutnávky zeleniny a zelí připravila v rámci doprovodného programu podzimní etapy výstavy ovoce a zeleniny Flora Olomouc Zelinářská unie Čech a Moravy (ZUČM). Tímto způsobem hodlá návštěvníkům připomenout letošní Mezinárodní rok ovoce a zeleniny. Ve společné expozici se pod záštitou ZUČM představí více než tři desítky pěstitelů zeleniny z celého Česka, řekla dnes novinářům vedoucí kanceláře ZUČM Alice Kouřilová. Podzimní Flora bude příští týden od čtvrtka do neděle v areálu Výstaviště Flora Olomouc.

ZUČM u příležitosti podzimní Flory vyhlásí pro vystavující pěstitele zeleniny soutěže. "Odborná komise bude posuzovat kvalitu výpěstků v jednotlivých skupinách zelenin, ale také udělovat cenu za nejlepší expozice. Návštěvník se tak bude moci seznámit s nabídkou konkrétních pěstitelů i obdivovat krásu a nápaditost prezentace a ztvárnění letošního tématu," uvedla Kouřilová. Soutěže mají podle ní upoutat pozornost návštěvníků a upozornit je na to, že tuzemská profesionální produkce zeleniny je na špičkové úrovni. "A že nákupem české zeleniny si mohou koupit kvalitu, která je současně zdravá a krásná," podotkla. Oceněné výpěstky budou označeny přímo v expozicích.

Podzimní etapa výstavy Flora se svým tematickým laděním podle předsedkyně představenstva Výstaviště Flora Evy Fuglíčkové připojí k iniciativě Organizace spojených národů, jejíž Valné shromáždění vyhlásilo letošní rok jako Mezinárodní rok ovoce a zeleniny. Součástí podzimní etapy výstavy Flora Olomouc budou tradičně zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima 2021, který zahrnuje soutěž kuchařů a cukrářů Olima Cup, soutěžní klání o nejlepší marmeládu Flora džem či mezinárodní Grand Prix ovocných destilátů Flora košt

V letošním roce je do soutěže Flora košt přihlášeno 314 vzorků. Kromě tradičních pálenek ze švestek, hrušek a jablek je na seznamu soutěžních vzorků také ananasovice, malinovice nebo borůvkovice. Mezi ostatními lihovinami letošní ročník zpestřil mátový a zázvorový likér nebo destilát získaný macerací víček ze včelích plástů.

Návštěvníci podzimí Flory se budou moci zúčastnit slavnostního vyhlášení letošních držitelů certifikátu Regionální potravina Olomouckého kraje. Na programu je tradiční dýňodlabání, což je soutěž pro žáky základních škol v dlabání dýní, i prezentace včelařských potřeb a včelích produktů Hanácká včela. Výstaviště Flora společně s předními českými floristy uspořádá od 14. do 29. října akci Rozkvetlé památky. Letos budou ukázky floristického umění k vidění ve čtyřech olomouckých kostech.

Loni podzimní přehlídka ovoce a zeleniny Flora kvůli sílící pandemii koronaviru zaznamenala zhruba poloviční návštěvnost oproti roku 2019, kdy si výstavu nenechalo ujít 20.000 návštěvníků. Loni se kvůli pandemii koronaviru konala pouze letní a podzimní varianta výstavy Flora, jarní část byla loni i letos zrušena.

 

(Zdroj: ČTK)*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down