14.07.2022 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring škůdců polní zeleniny – 28. týden

V důsledku ochrany a následného ochlazení bylo ve 28. týdnu roku 2022 škůdců méně, s předpovídaným oteplením se obnoví migrace i urychlí vývoj škůdců a koncem týdne jich může být opět dostatek. Přibyly pouze mšice na brukvovité zelenině, na listech zatím neškodí, ale začínající hlávky mohou brzdit v růstu. Početnost molic v závislosti na dřívějším napadení a zdrojích z okolí – napadené porosty se doporučuje zaorat co nejdříve po sklizni. Místy škodí zápředníček. Dřepčíků a krytonosců je málo, ale lokálně mohou škodit. Pokračuje kladení květilky zelné. V cibuli je i nadále hodně třásněnek. Místy škodí bělásci – hlavně ve větších hlávkách.

U brukvovité zeleniny se zvyšuje početnost mšic, kolonie se rozrůstají + přiletují noví jedinci. Výskyt je většinou pod prahem škodlivosti, rizikové jsou pouze pro mladé porosty zelí a hlávkové kapusty, kde mohou zpomalit růst začínajících hlávek. Predátorů a parazitoidů v koloniích zatím mnoho není, ale s oteplením lze předpokládat jejich přílet a regulaci mšic. Nových molic je méně, ale v napadených porostech se postupně líhnou z předchozí generace – doporučuje se nepolevit v ochraně. Místy se nadále projevuje vysoká početnost zápředníčků. Ostatních škůdců je méně (dřepčíci, krytonosci, třásněnky).
Pokračuje kladení květilky a bělásků.

V některých porostech cibule zůstává vysoká početnost třásněnek, při přemnožení je nutné opakovat ošetření v krátkém odstupu, aby se zasáhli jedinci, kteří jsou ukryti v nahloučených listech, kam se přípravky nedostanou. Mandelinky se budou na bramborech vyskytovat s různou intenzitou nejspíše po celé léto – doporučuje se nepodcenit monitoring. Klopušky se
vytratily. S ohledem na předpověď dalších vysokých teplot a sucha se zvyšuje riziko škodlivosti polyfágní svilušky chmelové i na polní zelenině (celer, tykvovitá zelenina…).*

Zdroj: VÚRV

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down