Monitoring chorob a škůdců polní zeleniny - 33. týden

V průběhu 33. týdne se s oteplením obnovil přílet škůdců do porostů. Riziko představují především dřepčíci, třásněnky a molice, na některých lokalitách mohou stále škodit i krytonosci. Počty zápředníčků jsou zatím nízké, ale při vysokých teplotách se jejich housenky mohou rychle objevit. Teplé počasí rovněž podporuje rozvoj svilušek, které mohou působit škody zejména ve sklenících a porostech s nižší vlhkostí.

V zahnívajících částech rostlin, především u kořenové zeleniny a cibule, se mohou sekundárně vyskytovat saprofágní druhy hmyzu (larvy i dospělci). Odborníci upozorňují, že je nutné rozlišovat primární příčinu poškození rostlin.

Zpráva dostupná v Zelinářském zpravodaji

Celou zprávu o monitoringu škůdců a užitečných organismů najdete v aktuálním vydání Zelinářského zpravodaje, který je zveřejněn také na webových stránkách Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC).

Choroby zeleniny v první polovině srpna

Po dlouhém období vlhkého počasí se začínají na mnoha lokalitách objevovat listové skvrnitosti na hlávkovém zelí a kapustě. Příčiny bývají různé – od bakteriálních infekcí přes pravé plísně až po houbové patogeny.

V porostech dýní jsou letos zaznamenány výraznější virové infekce než v předchozích letech. Kromě toho se začíná šířit i padlí dýňovitých (Erysiphe cichoracearum).
U okurek trvá nutnost ochrany proti plísni dýňovitých (Pseudoperonospora cubensis). Na rajčatech se rozvíjí pravá plíseň (Phytophthora infestans), jejíž výskyt je velmi proměnlivý podle stanoviště a odrůdy. Ojediněle se na listech objevuje i padlí rajčete (Oidium lycopersici).

Zdroj: Rostlinolékařský portál

Úvodní ilustrační foto: Daniela Urešová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.