METROFOOD-CZ představil špičkové laboratorní vybavení na Zahradní slavnosti ČZU

V sobotu 14. června 2025 otevřela Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ) ČZU v Praze dveře svých laboratoří veřejnosti v rámci Zahradní slavnosti.

Pod vedením odborníků z Katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky a Katedry kvality a bezpečnosti potravin si návštěvníci mohli prohlédnout vybavení laboratoří výzkumné infrastruktury METROFOOD-CZ.

METROFOOD-CZ: Česká věda v evropském kontextu

Projekt METROFOOD-CZ (CZ.02.01.01/00/23_015/0008202), financovaný z Operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK), je první velkou výzkumnou infrastrukturou v České republice, která propojuje zemědělskou prvovýrobu, potravinářství, chemii, výživu a technologii.
Jeho cílem je poskytovat služby farmářům, výzkumníkům, potravinářům, politikům i veřejnosti v oblasti kvality a bezpečnosti potravin.

Co bylo k vidění: od jedlého hmyzu po DNA sekvenátory

Mezi hlavní lákadla komentovaných prohlídek patřily:

  • Klimatické boxy pro chov jedlého hmyzu – trend v oblasti alternativních proteinů.
  • Laboratoř buněčných linií a trávení – s fluorescenčním mikroskopem a inkubátorem, analyzátorem buněčných dějů i pipetovacím robotem pro precizní ředění látek.
  • Mikrobiologická laboratoř – vybavená anaerobním boxem a laminárním boxem pro sterilní práci s mikroorganismy.
  • Sekvenační laboratoř – nové přístroje pro sekvenaci DNA a RNA, umožňující výzkum genetických informací u mikroorganismů i složek potravin.
  • Analytické laboratoře – špičkové chromatografické technologie pro cílovou i necílovou analýzu kvality a autenticity potravin, využitelné i při odhalování falšovaných výrobků.

Spojení výzkumu a praxe pro bezpečnější potraviny

Celá akce ukázala, jak může špičkový výzkum přinášet konkrétní výstupy pro potravinářskou praxi i zdravotní prevenci.
Profesorka Lenka Kouřimská, Ing. Pavel Nový a Ing. Matyáš Krtička návštěvníky provedli prostředím, které propojuje teoretické poznatky s praktickými aplikacemi v oblasti výživy, mikrobiologie a kvality potravin.*

Zdroj: FAPPZ ČZU

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down