17.09.2022 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalitu hroznů raných odrůd ovlivnily deště, snížily cukernatost

Deště z druhé poloviny srpna na jihu Moravy ovlivnily kvalitu hroznů u raných odrůd révy vinné, jejich cukernatost je nižší než obvykle. Kvalita hroznů v hlavní části sklizně, která zatím plošně nezačala, bude záviset na dalším vývoji počasí. Nejhorší variantou by bylo deštivé a chladné počasí bez slunečního svitu, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Další zástupci vinařů upozorňují na to, že kvalitu hroznů ovlivnilo také letošní suché léto. "Průběh vegetace ročníku 2022 byl kvůli suchu a letním vedrům pro révu stresující. Hrozny se, i přes dobrou násadu, nevyvíjely optimálně. Jsou řidší, s menšími bobulemi," uvedl Václav Osička, provozně-výrobní ředitel společnosti Vinium Velké Pavlovice. Lokální bouřky s kroupami podle něj poškodily do deseti procent hroznů.

Hlavní sklizeň převažujících odrůd podle prezidenta Svazu vinařů zatím nezačala a kvalitu hroznů v ní ovlivní hlavně počasí. "Teď bychom potřebovali oteplení, slunečné dny, aby hrozny mohly harmonicky dozrávat. Nejhorším scénářem je, že bude pokračovat pokles teplot, přijde vytrvalý déšť a nebude svítit slunce," podotkl Chlad.

V takovém případě by vinaři museli uspíšit sklizeň, aby hrozny nezničila hniloba nebo plísně, ale hrozny by přitom neměly čas dozrát do optimálních hodnot.

Deštivého podzimu se obává i Libor Výleta, ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt. "Žádný vinař si nepřeje, aby během sklizně pršelo. Letos však všechno nasvědčuje tomu, že se deštivému vinobraní nevyhneme. Pak bude potřeba sklidit hrozny co nejrychleji. Letos vidíme velké regionální rozdíly. Výborně se dařilo našim vinicím na Znojemsku a Mikulovsku. Naopak v Bzenci nám 60 procent úrody zničily kroupy a nejhorší byla situace na Pavlově, kde byla réva vystavena extrémnímu suchu," uvedl Výleta.*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down