05.07.2012 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krátký pohled za hranice

Každoročně dochází na území naší republiky k představení nových odrůd zelenin. I přesto, že se jich díky schválení Ústředního kontrolního a zkušebního úřadu dostává na trh dostatek, neuškodí podívat se za hranice.

Načerpat inspiraci lze například v rámci americké soutěže AAS, All American Selection. Květinové šampióny jsme představili v čísle minulém, v tomto se zaměříme na špičkové odrůdy zelenin.

Lycopersicon esculentum ´Lizzano´
´Lizzano´je vitální odrůda semideterminantního rajčete. Pro svůj nízký vzrůst je vhodná pro pěstování v truhlících či kontejnerech, ale samozřejmě ji lze využít i pro výsadbu do zahrady. Její růst je velmi kompaktní. Dorůstá kolem 50 centimetrů do výšky a do šířky.
Dosahuje vysokých výnosů. Plody jsou jasně červené, velikosti třešně. Jeden plod váží zhruba 10 gramů. Hojná násada plodů zajišťuje kontinuální sběr plodů. Podle hodnocení poroty jsou plody velmi chutné.
Jedná se o třešňovou odrůdu tolerantní k plísni bramborové. Sklizeň začíná 105 dní od výsevu semen nebo 63 dnů od výsadby. Odrůdu vyšlechtila společnost Pro-Veg Seeds Ltd.

Lycopersicon esculentum ´Terenzo´
Jedná se o výnosnou determinantí odrůdu rajčete s červenými plody velikosti třešně. Plody obsahují množství cukru. Rostlina dorůstá 50 centimetrů a je kompaktní. Díky tomu je vhodná pro pěstování v kontejnerech a nádobách. Není náročná na péči a plody vynikají odolností proti praskání. Odrůdu vyšlechtila společnost Pro-Veg Seeds Ltd.

Cucurbita pepo ´Hijinks F1´
Název odrůdy Hijinks, v překladu skopičiny, hrátky, napovídá, k jakému účelu je tato dýně vhodná. Ocení ji především děti, a to pro relativně nízkou hmotnost jejích plodů. Ta se pohybuje kolem tří kilogramů. Plody tmavě oranžové barvy jsou jednotné velikosti a tvaru. Díky povrchu připomínající kůru pomeranče a výraznými podélnými drážkami působí velmi elegantně. Díky tomu je ideální pro pomalování či vykrajování. Pevnou a trvanlivou stopku oceníme především při přesunech plodů.
Při sklizni lze očekávat vysoké výnosy. Pozoruhodná je i odolnost vůči padlí a jednoduše se sklízejí. Na pěstební ploše vyžaduje dostatek prostoru pro své výhony, které se šíří až pět metrů daleko a plné oslunění. Je raná a sklizeň lze očekávat asi 100 dní od výsevu nebo 85 dní od výsadby. Vyšlechtěno ve společnosti Sakata Seed America, Inc.

Capsicum annuum ´Orange Blaze F1´
Zajímavou odrůdou je i sladká paprika odrůdy ´Orange Blaze´. Vyniká časným zráním, sladkou chutí a odolností proti chorobám. Dozrává do oranžové barvy zhruba 65 až 70 dní po výsadbě. Plody dorůstají velikosti 8 až 10 centimetrů a jsou kolem čtyř centimetrů široké se třemi až čtyřmi komorami. Je vysoce rezistentní k Topamoviru. Odrůdu vyšlechtila společnost Seminis.

Capsicum annuum ´Cajun Belle´
O další odrůdu papriky se zasloužila společnost PanAmerican Seed Company. V chuti této papriky se prolíná jak chuť sladká tak pálivá. Plod připomíná malé zvonky se třemi nebo čtyřmi komorami. V barvě zelené je plody možno sklízet 60 dní po výsadbě, ponecháním na rostlině dosáhneme barvy červené. Rostliny jsou okolo 60 centimetrů vysoké a široké. Díky tomu je vhodná i do truhlíků. V průběhu hodnotících pokusů vykazovala tato odrůda vysokou odolnost vůči chorobám. Osivo je možno získat u PanAmerican Seed Company.

Citrullus lanatus ´Shiny Boy F1´
Odrůda si získala ocenění především pro svou sladkou chuť a křehkou strukturu. Jeden plod váží kolem 9 kilogramů. Rostliny jsou silné a jejich výhony dorůstají až čtyř metrů. Může být pěstován na kolmé stěně a nezabírá tak potřebné místo v zahradě. Porota ocenila vedle vysokého výnosu i odolnost rostlin, které snesou i horší průběh léta. Udává se, že plody dosahují sklizňové zralosti zhruba 75 dní po výsadbě. Odrůda byla vyšlechtěna společností Known-You Seed Company.

Text Helena Piková

Foto All America Selections

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down