Národní vinařské centrum, o. p. s., zve dne 27. května na konferenci věnovanou osvětě kulturně-vinařského tématu navazujícího na odkaz prof. Šamánka a mnoho světových výzkumů, které potvrzují, že víno je součástí zdravého životního stylu a střídmá konzumace vína je zdraví prospěšná. Konference bude doplněna osmichodovým menu plným kulinářských specialit šéfkuchaře Marcela Ihnačáka snoubené skvělými tuzemskými víny a následnou návštěvou Salonu vín ČR.
Akce přispívá a je součástí charitativního projektu Vinaři jsou srdcaři.
Harmonogram:
12.00–12.30– prezence
12:30–13:30– přednáška profesora Jana Pirka, který po Milanu Šamánkovi převzal pomyslnou štafetu a stal se hlavním popularizátorem přiměřené konzumace vína z řad lékařských kapacit. „Víno, kromě té trochy alkoholu, obsahuje i látky, které
jsou tělu vysloveně prospěšné, a je rozhodně pro život mnohem přínosnější než tvrdý alkohol,“ upozorňuje Jan Pirk a sou-časně připomíná také psychologický aspekt, neboť právě ten v současné době vystupuje do popředí.
13:30–14:00– přestávka
14:00–16:00– osmichodový slow food s Marcelem Ihnačákem snoubený s víny z Moravy i Čech – Filozofie menu bude vymezena třemi navzájem propojenými principy: dobré, čisté a poctivé jídlo pro všechny. Dobré jídlo je čerstvé a chutné. Jeho konzumace je smyslovým prožitkem. Čisté jídlo je pěstované s ohledem k životnímu prostředí. Výroba potravinářských produktů nesmí poškozovat lidské zdraví a musí se obejít bez chemických náhražek. Poctivé jídlo vzniká za férových podmínek pro výrobce, kteří ho spotřebitelům poskytují za dostupnou cenu.
16:00–16:30– přesun do Salonu vín, státní zámek Valtice
16:30–18:30– Volná degustace – Unikátní možnost individuálně ochutnat kterékoliv z uskladněných vín včetně šumivých
(mimo speciálních výběrů). Od každého vína je otevřena jedna láhev. O každém z vín jsou k dispozici podrobné informace jak
na prezentačním boxu každého vína, tak v katalogu. Během degustace je návštěvníkům k dispozici sommelier, který podává
na požádání informace o víně a jednotlivých vinařstvích.
Cena konference 1500 Kč.
Počet míst omezen maximálně na 35 účastníků.
Registrace na: www.vinarskecentrum.cz/kurzy-a-seminare.
Projekt je realizován s podporou Vinařského fondu.
Zdroj: Národní vinařské centrum*