Kernling – novější německá ryzlinková odrůda

Není tajemstvím, že Německo staví svůj marketing především na bílých později zrajících odrůdách jako Sylvánské zelené, Rulandské bílé a šedé či především Ryzlink rýnský. Všechny tyto odrůdy se uplatňují i v křížení novějších PIWI odrůd s posílenou odolností zejména vůči houbovým chorobám (Hibernal, Bronner, Merzling, Primera, Prinzipal, Phoenix, Sirius, Orion, aj.). Logicky docházelo ke křížení těchto hlavních odrůd mezi sebou již mnohem dříve a vznikaly odrůdy jako Scheurebe, Kerner, Bacchus, Multaner, Faberrebe, Optima, atd., a mnohé z nich byly často pěstované i u nás.

Ryzlink rýnský je odrůda letitá, pěstovaná odnepaměti. To má za následek větší počet klonů (různé odchylky ve zrání, velikosti bobulí a aromatice) i nových odrůd (výraznější rozdíly v barvě bobulí, tvaru atd.). Jednou takovou odrůdou je například Ryzlink červený s červeně zbarvenými bobulemi. Blaha (1961) o něm píše, že tato odrůda je více rozšířena v okolí Württembergu, ale také u nás na Slovácku. Zvláštního významu však nemá pro nižší jakost vína (víno bývalo často hodně narůžovělé). Přesto v současnosti existuje podobná taková odrůda – Kernling.

Jde o novější německou ryzlinkovou odrůdu opět s červeně zbarvenými bobulemi, s dostatečným množstvím kyselin a velmi dobrou plodností.

Jde o barevnou pupenovou mutaci z bíle zbarvené odrůdy Kerner. Tuto mutaci objevil Ludwig Hochdörffer (Landau-Nußdorf/Rheinpfalz) během sklizně hroznů odrůdy Kerner (na podnoži Teleki 5C) v roce 1974. Na jednom keři byly na jednom letorostu dva hrozny červené barvy.

Text a foto

Ing. Radek Sotolář, Ph.D.,

Ústav vinohradnictví a vinařství,

Mendelova univerzita v Brně

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 5 /2018.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *