07.12.2019 | 09:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Je třeba lépe prověřovat kvalitu ovoce i zeleniny

V České republice se spotřebovává méně pesticidů než v jiných evropských zemích. Roční spotřeba účinných látek v ČR dosahuje méně než dvou kilogramů na hektar. Nejvíce se chemicky ošetřuje v Belgii, kde se každoročně v ochraně rostlin spotřebuje zhruba osm kilogramů pesticidů na hektar a v Itálii jen o něco méně. Otázkou zůstává, zda nižší spotřeba pesticidů na našem území zajišťuje produkci zdravějších potravin.

Řada informací z oblasti kvality produkce zazněla na semináři Aktuální problémy bezpečnosti a kvality potravin zemědělských produktů: rezidua pesticidů v ovoci a zelenině uspořádaném na půdě Ministerstva zemědělství v Praze. Akce se zúčastnila více než stovka zájemců o danou problematiku. Přítomné uvítal prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc., z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., v Praze, který první část semináře moderoval. Také vystoupil s odbornou přednáškou, ve které hovořil o regulaci reziduí pesticidů v ovoci a zelenině. Uvedl, že nejrizikovějších látek se v ovoci a zelenině vyskytuje méně než v minulosti, ale zvyšuje se frekvence výskytu reziduí pod limitem 0,01 mg/kg stanoveným pro dětskou výživu a bezreziduální produkci. Jeden produkt často obsahuje směs různých účinných látek. V součtu se pak povolený limit překračuje. V tříletém výzkumu, který proběhl na třech hektarech jabloňového sadu, se porovnávalo 47 kombinací přípravků na ochranu rostlin použitých na standardní a pozdní ošetření jabloní. V jablkách bylo při sklizni nalezeno 22 účinných látek pesticidů. Splnění limitu pro dětskou výživu 0,01 mg/kg v jablkách se nepodařilo dosáhnout u žádného z ověřovaných pesticidů dodržením úředně stanovené ochranné lhůty. Zjistilo se, že ani po 120 dnech po aplikaci se nedosáhlo limitu 0,01 mg/kg. Ukazuje se, že by se měla prodloužit ochranná lhůta.*

Text a foto

Ing. Hana Honsová, Ph.D.,

Praha

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 12/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down