02.10.2002 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jahody

Především drobným pěstitelům přichází do rukou nová publikace, která pojednává o jahodách. V poslední době se stalo dobrým zvykem, že oslovený autor či autorka spojili svůj život s danou problematikou a práce je živá. Kdo jiný měl právo zhodnotit svoje celoživotní zkušenosti, než Ing. Jana Dlouhá, bývalá hlavní referentka drobného ovoce na ÚKZÚZ. Desítky přednášek pro drobné pěstitele ji jasně naznačily, kde je třeba zvýšit osvětu, co nového přinést posluchačům.

Kniha je určena zahrádkářů, ke kterým Vydavatelství Víkend promlouvá všemi svými publikacemi.
Jahody patří spolu s třešněmi mezi nejoblíbenější ovoce. Jeho lahodná chuť a vysoký obsah vitaminu C a B využijeme při přímém konzumu, některé odrůdy jsou vhodné na zpracování a zhotovení všech výrobků nebo na zmrazení. Další předností je plasticita jahodníku a při správném výběru odrůdy je možné jeho pěstování stejně dobře v nížinách jako v podhůří
Zajímavá je historie pěstování jahodníku, začátky šlechtění, které nás dovedou až k současnému sortimentu. Podíváme-li se do šlechtitelských programů, najdeme zde zaměření na kvalitu plodů (větší velikost, pevnost povrchu, tuhost dužniny a zlepšování chuťových vlastností). Dalším aspektem je vysoká odolnost hospodářsky významným chorobám houbového původu.
Začátečníci najdou v knize i hlavní pěstitelské zásady, seznámí se s frigo sadbou, různými typy výsadby, nabídne vám pěstování na fólii, netkané textilii černé nebo bílé. Můžete se pustit, při dodržení určitých zásad, do přirychlení jahodníku.
Mnozí pěstitelé se „vrhají“ na netradiční způsoby pěstování, například v malých nádobách (květináče, truhlíky), na stolech, ve fóliových rukávcích, v sudech, jahodových pyramidách…
Jahodník trpí mnoha chorobami a škůdci, jež mohou
Ing. Jana Dlouhá: Jahody (Stovky dobrých rad a nových poznatků pro zahrádkáře)Vydavatelství Víkend, 2001, I. vydání.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down