Jahodník v ekologické produkci – kvalita a prodloužení skladovatelnosti plodů

Cílem našeho experimentu v letech 2016–2017 bylo vyhodnocení vybraného sortimentu perspektivních odrůd jahodníku, porovnání sklizňových a kvalitativních parametrů. Hodnocena byla také uchovatelnost plodů ve speciálních obalech. Do pokusu byly zařazeny odrůdy ´Flair´, ´Rumba´, ´Sussette´. Nejvyšší výnos plodů tržní kvality za hodnocené dvouleté období vykázala odrůda ´Sussette´, následovala ´Rumba´ a ´Flair´. Vysokou pevností plodů se vyznačují odrůdy ´Flair´ a ´Sussette´. Hodnocené odrůdy ´Flair´ a ´Rumba´ se navzájem nelišily svým obsahem refraktometrické sušiny, jejich obsah se pohyboval v rozmezí hodnot 9,1–10,9 °Brix. U odrůdy ´Sussette´ byl obsah refraktometrické sušiny mírně vyšší 11,4–12,3 °Brix. Pozitivní efekt skladování byl nejvýraznější v obalech Xtend u obou odrůd ´Rumba´ i ´Sussette´, kde plody po 14 dnech skladování byly velmi dobré kvality. Celkově slabší výsledky měly odrůdy v obalech Saypek. Lze konstatovat, že obaly mají pozitivní vliv na celkovou kvalitu skladovaných plodů jahod, prodlouží skladování (proti kontrolní variantě) nejméně o tři až pět dnů.

Jednoleté pokusné výsadby 2016–2017 byly ošetřovány podle zásad ekologického zemědělství, tedy bez používání syntetických hnojiv a pesticidů. Na základě dosažených tržních výnosů se odrůda ´Sussette´ jeví jako velmi vhodná pro produkční pěstování. Technologie modifikované atmosféry (MAP) nabízí významné prodloužení trvanlivosti produktu. Skladované plody si zachovávají nutriční hodnotu, chuť i čerstvý vzhled. Na základě našich dosažených výsledků obaly Xtend a Saypek prodlouží skladování (oproti kontrolní variantě) nejméně o 3-5 dnů. Lze konstatovat, že obaly mají velmi dobrý vliv na celkovou kvalitu skladovaných plodů jahod.

Text a foto

Ing. Ivana Pištěková,

Ing. Veronika Laryšová,

VŠÚO Holovousy s. r. o.

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 6 /2018.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *