Brno 18. ledna (ČTK) - Potraviny oceněné značkami Klasa a Regionální potravina většinou vyhovují v parametrech jakosti a bezpečnosti, potvrdili na základě loňských kontrol inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). U ostatních kategorií potravin zjišťují pravidelně výrazně vyšší podíly nevyhovujících vzorků, informoval v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Klasa si drží punc kvality
"V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 183 šarží potravin oceněných národní značkou kvality Klasa. Všechny hodnocené vzorky vyhověly požadavkům právních předpisů a jakostním požadavkům ve všech hodnocených parametrech. Dále inspektoři loni hodnotili 80 šarží oceněných značkou Regionální potravina, přičemž pouze dvě šarže nevyhověly požadavkům právních předpisů," uvedl Kopřiva.
Kontrola loni zjistila, že Věneček Amálie od výrobce Veroniky Amálie Kušnír není vyráběna ze surovin z Karlovarského kraje, ministerstvo proto této potravině značku Regionální potravina odebralo. Inspektoři dále zjistili u Tuřanské zelné šťávy z kysaného zelí nevyhovující obsah oxidu siřičitého, potravina si ale ocenění udržela, protože problém byl způsobený technickou závadou a po jejím odstranění další šarže parametrům vyhověly.
Potraviny oceněné těmito značkami musí splňovat nejen zákonné požadavky podle českých a evropských zákonů, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mimo jiné o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších přidaných látek, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny a podobně.
Podrobnosti o kontrolách zveřejnila SZPI na svém webu Potraviny na pranýři.
Zdroj: ČTK*