21.03.2022 | 11:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Houba Colletotrichum fructicola – riziko nejen pro ovocné dřeviny

Houba Colletotrichum fructicola je polyfágním druhem, který napadá celou řadu hospodářsky významných plodin po celém světě. Představuje též riziko pro pěstitele na evropském kontinentu, zejména vzhledem k nedávným výskytům tohoto škodlivého organismu na ovocných dřevinách ve Francii a Itálii.

C. fructicola působí na plodech, květech, ratolestech a listech řady významných hospodářských plodin symptomy antraknózy. Mezi příznaky napadení patří hnědnutí stonků, skvrnitost a hniloba plodů, skvrnitost a vadnutí listů, defoliace (předčasný opad) listů, s negativním dopadem na výnos a kvalitu produkce. V Korejské republice byl v roce 2013 patogen identifikován jako hlavní původce antraknózy jahodníku (napadeno bylo více než 30 % školek). Stejně tak v Japonsku je C. fructicola převládajícím původcem antraknózy na produkčních plochách jahodníku. V Číně je patogen považován za původce černé listové skvrnitosti hrušně písečné, působícím významné ztráty v produkci nashi (více než 30 tisíc tun každoročně).

Spory houby mohou být lokálně rozšiřovány smyvem deště, deštěm doprovázeným větrem, hmyzem na zdravé listy, mladé plody nebo květy. Na delší vzdálenosti se patogen může šířit přesunem napadených hostitelských rostlin určených k dalšímu pěstování (podnožemi, roubovanými rostlinami, rouby atd.), dále čerstvými plody, kontaminovanou zemědělskou mechanizací, pracovními nástroji a pracovní činností.

Předpokládá se, že další šíření patogenu na evropském kontinentu by mohlo působit ztráty na výnosech a kvalitě produkce. Nicméně, není dosud zřejmé, zda současná agrotechnická a chemická kontrolní opatření mohou významně snížit dopad škůdce na pěstované plodiny. Mezi doporučená opatření vedoucí k eliminaci šíření patogenu náleží používání zdravého množitelského materiálu, střídání plodin, odstraňování infikovaných rostlin či jejich částí, likvidace plevelů jako zdroje inokula, vhodně zvolená fungicidní ošetření a hygienická opatření spojená s očistou a dezinfekcí používané mechanizace, pracovních nástrojů, manipulačních a skladovacích prostor.

Text Dr. Ing. Zdeněk Chromý, ÚKZÚZ Brno

Zdroj fotografií: www.eppo.org

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 3/2022 s tématem měsíce Ovocnářství.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down