20.05.2018 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hodnocení obsahu vybraných látek v plodech kamčatských borůvek

Cílem práce bylo porovnat obsah vitamínu C, refraktometrické sušiny a celkový obsah sušiny plodů u jednotlivých odrůd kamčatských borůvek (Lonicera caerulea L.). Analyzováno bylo celkem 30 odrůd borůvek. Nejvyšší obsah refraktometrické sušiny byl zjištěn u odrůdy ´Amur´. U všech odrůd byl zjištěn poměrně vysoký obsah vitaminu C. Nejvyšší obsah měla odrůda ´Leningradský velikán´ téměř 60 mg/100 g. Nejvyšší obsah sušiny měly plody odrůdy ´Lipnická´.

Zimolez patří k jedněm z nejmladších ovocnářsky využívaných bobulovin v Rusku. Divoce rostoucí odrůdy se nacházejí v lesích Dálného Východu, kde jsou velmi oblíbeným ovocem místního obyvatelstva. Historie pěstování zimolezu v zahradách je více jak stoletá a první zprávy o jeho výskytu na východní Sibiři jsou z roku 1894 (Matuškovič 2003). Během 25 let bylo v Rusku vyšlechtěno více než 68 kultivarů, z nichž alespoň 60 se komerčně pěstuje (Kubínová 2006).

Lonicera caerulea (zimolez modrý) se vyskytuje v České republice několik desítek let a v současné době je prodáván pod názvem Kamčatská borůvka. Velké komerční výsadby u nás nejsou, pěstují jej především zahrádkáři. Keře lze pěstovat jako podrost, živé ploty, solitérní rostliny i pro zastínění nevhodných míst (Richter 2002).

Plody zimolezu obsahují 86–90 % vody a 10–14 % sušiny. Obsah sacharidů se pohybuje v rozmezí 3–13 %, jedná se nejčastěji o sacharózu, glukózu, fruktózu, galaktózu a ramnózu. Pektinu je v plodech kolem 1,1–1,6 %. Obsah organických kyselin se pohybuje v rozmezí 1,5–4,5 %, převládá kyselina citrónová (90 %), zastoupeny jsou i kyselina jablečná, jantarová a šťavelová (Hummer 2006).

Text a foto

Ing. Martin Dušek1,

Ing. Petr Šnurkovič, Ph.D., DiS2.,

Ing. Tomáš Becha1,

1 Ústav zahradnické techniky, Mendelova univerzita Brno

2Ústav posklizňové technologie zahradnických produktů, Mendelova univerzita Brno

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 5 /2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down