Již v 100. dílu se seznámíme s houbou Erysiphe corylacearum, novým původcem padlí na lískách, které bylo poprvé pozorováno v roce 2013 v Turecku. Patogen se od té doby rychle rozšířil na Blízký východ, na Kavkaz a do východní a střední Evropy. V sadech s produkcí lískových ořechů je dnes považován za vysoce destruktivní škodlivý organismus.
Houba Erysiphe corylacearum (syn. Erysiphe hommae, Microsphaera hommae) taxonomicky náleží do oddělení hub vřeckatých (Ascomycota), pododdělení Pezizomycotina (vlastní vřeckaté houby), třídy Leotiomycetes, řádu Erysiphales (padlí) a čeledi Erysiphaceae. Tento patogen napadá pouze jeden rod rostlin – líska (Corylus spp.) z čeledi břízovité (Betulaceae), z něhož nejčastěji napadá druhy Corylus avellana (líska obecná) a C. colurna (líska turecká). Mezi další známé hostitele houby patří druhy C. heterophylla (líska různolistá), C. maxima (líska největší), C. sieboldiana (líska Sieboldova) a C. sieboldiana var. mandshurica (líska Sieboldova mandžuská).
Biologie a symptomy výskytu patogenu
Napadení houbou E. corylacearum se projevuje poměrně brzy na jaře, kdy lze pozorovat příznaky na listech, mladých výhonech a nezralých souplodích ořechů. Zpočátku se objevují kruhové až nepravidelné bílé skvrny mycelia a konidií na obou stranách listů. Pokud se kolonie nejprve vyvinou na spodní straně listů, je patrné skvrnité zesvětlení a žloutnutí svrchní strany listů. Postupně se listy stávají matnými, léze se zbarví do hněda a lze pozorovat hnědočerná chasmothecia z nich vyčnívající. Napadené listy zasychají, kroutí se a brzy opadávají. Podobné příznaky jsou pozorovány na obalech (tvořených srostlými listeny) souplodí ořechů, které u relativně citlivých odrůd zasychají a brzy opadávají, což vede ke ztrátám na úrodě. V případě napadení lísek houbou P. guttata se pouze na rubové straně listů vytvářejí charakteristické bělavé až světlé šedé povlaky mycelia houby. V pokročilé fázi se na myceliu objevují četná černá kulovitá chasmothecia, viditelná i pouhým okem.
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 12/2023.*
Text Dr. Ing. Zdeněk Chromý, ÚKZÚZ Brno Foto Dr. Arzu Sezer
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!