27.04.2005 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chemická ochrana zelí

Zelí hlávkové pochází z brukve zelné, která roste planě ve východní Asii i Evropě a kolem Středozemního moře. Konzumuje se v čerstvém stavu, tepelně upravené. Výborně se konzervuje mléčným kvašením. Odrůdy se výrazně liší délkou vegetační doby a také využitelnosti – pro čerstvý konzum, pro konzervování a pro skladování.

Obsahy vitamínů
Při tomto postupu se zvyšuje v zelné hmotě obsah vitamínu C. V 1000gr zelí je 330 – 550 mg vitamínu C, čtyři mg vitamínu E, dva mg vitamínu B12, 1,5 mg vitamínu B6. Velký zdravotní význam má zelí kysané s vysokým obsahem vitamínu C, antivředového faktoru, kyseliny mléčné a řady dalších cenných látek.

Stanoviště
Nároky na stanoviště závisí na odrůdě a způsobu pěstování. Rané konzumní odrůdy vyžadují záhřevné, vlhčí půdy, bohaté na přístupné živiny. Maximální a nejstabilnější výnosy kruhárenského zelí se dosahují v chladnější řepařské oblasti na hlubších, biologických činných hnědozemních půdách. Na všech stanovištích vyžaduje zelí vysoký obsah vápna v půdě.

Výživa
V osevním postupu zařazujeme tuto zeleninu do první tratě. Vyžaduje těžší, humózní půdu s pH 6,3 – 7,8 nebo vyšším. Doporučuje se hnojit 50 tunami kvalitního hnoje nebo kompostu. Nároky na hnojení jsou vysoké, orientačně je možné počítat s dávkou 180 – 250 kg dusíku, 100 – 130 kg fosforu a 200 – 240 kg draslíku na hektar. Hnojení fosforem a draslíkem se provádí na podzim nebo alespoň tři týdny před sázením. Zelí je při vzcházení choulostivé na vyšší koncentrace soli v půdě a proto u přímých výsevů na jaře dodáváme draslík nejlépe v síranové formě. Přihnojujeme listovým hnojivem.

Setí a sázení
Seje se přímo nebo z předpěstované sadby. Výhoda přímého setí je v tom, že rostlina si vytvoří lepší kořenový systém a nemusí se zavlažovat. Nevýhodou je větší potřeba osiva a riziko horší vzcházivosti při suchém počasí.
Při sázení je výhodou v zapojení porostu a menší spotřeba osiva, nevýhodou větší požadavky na závlahu vysazenými sazenicemi. Také náklady na sadbu jsou větší.
Spon se řídí podle vysévaných odrůd. Rané a skladovatelné mají hustší spon – od 40 000 ks do 60 000 kusů sazenic na hektar, zelí určené pro průmyslové zpracování od 25 000ks do 35 000kusů sazenic na hektar.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down