31.01.2006 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Celoroční mikrobiologický monitoring dopadl lépe než vloni

Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) průběžně monitoruje potraviny z hlediska jejich mikrobiologické nezávadnosti. Vzorky pro laboratorní rozbory jsou odebírány plánovaně po celý rok, a to především na základě doporučení Evropské komise.

Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) průběžně monitoruje potraviny z hlediska jejich mikrobiologické nezávadnosti. Vzorky pro laboratorní rozbory jsou odebírány plánovaně po celý rok, a to především na základě doporučení Evropské komise.

Inspekce v průběhu loňského roku odebrala celkem 519 vzorků různých potravin: kojeneckou výživu, sýry vyrobené z pasterizovaného mléka, sójové výrobky, míchané saláty ze syrové zeleniny, lahůdkářské výrobky, plněné a zdobené cukrářské výrobky, čerstvé chlazené mleté hovězí a drůbeží maso a balené vody. V rámci loňského mikrobiologického monitoringu inspektoři navíc odebrali 20 vzorků, u nichž byly laboratorně stanovovány bakteriální toxiny – Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok) a Bacillus cereus.

Oproti roku 2004, kdy inspekce zjistila téměř 14% nevyhovujících vzorků, dopadla loňská kontrola lépe: z 519 analyzovaných vzorků neodpovídalo mikrobiologickým požadavkům 48 (9%) z nich. Překročení přípustných hodnot koliformních baktérií a celkového počtu mikroorganismů bylo prokázáno u 11 z 26 (42%) vzorků sójových výrobků a u 3 z 86 (27%) vzorků cukrářských výrobků. Mikrobiologickým požadavkům nevyhovělo také 7 z 80 (9%) odebraných vzorků lahůdkářských výrobků a 7 ze 43 (16%) vzorků balených vod. Překročení těchto tzv. indikátorových mikroorganismů signalizuje porušení zásad správné výrobní praxe nebo jiné hygienické nedostatky při nakládání s potravinami.

V 16 vzorcích kuřecího chlazeného masa z celkem odebraných 42 vzorků (38%) inspekce zjistila patogenní mikroorganismy - kampylobakter (Campylobacter), salmonely (Salmonella spp.) a listerie (Listeria monocytogenes), které mohou způsobovat onemocnění z potravin. Ve 3 vzorcích z celkem 62 (4,8%) zkoumaných vzorků míchaných salátů ze syrové zeleniny byla prokázána přítomnost listerie. Bakteriální toxiny nebyly zjištěny v žádném ze zkoumaných vzorků. Ostatní skupiny potravin – kojenecká výživa, sýry a chlazené mleté hovězí maso vyhověly všem mikrobiologickým požadavkům.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down